BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leleplezés - A Goldman segített Athénnak a csalásban

Wall Street az amerikai ingatlanbuborék kipukkadása kapcsán is ismert, ugyanakkor törvényes módszerekkel tette lehetővé Athénnak, hogy tovább nyújtózkodjon, mint ameddig a takarója ér – derül ki a The New York Times leleplező riportjából, amelyet a Népszabadság idéz. Sőt a Goldman már a görög eurócsatlakozáskor bújtatott ügyletekkel fedezhette a deficitet.

Mert tetézi, ki elföldi a bajt: az amerikai nagybankok, elsősorban a Goldman Sachs felelősségét fi rtatja vasárnapi számában a The New York Times (NYT) az elmúlt hetekben Európa vezető gazdasági problémájává előlépett görög államadósság kapcsán.

Az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válság nyomán is előtérbe került származékos trükkökről, „kreatív könyvelésről”, burkolt hitelekről, az időben előre görgetett államháztartási kintlevőségeknek – a görögök esetében reptéri illetékeknek és szerencsejáték-bevételeknek – gyors készpénzre váltásáról van szó anélkül, hogy számvitelileg tényleges bankkölcsönöket kellett volna feltüntetni – írja a New York Times cikke nyomán a Népszabadság.

Pusztán egyetlen ilyen ügylet eurómilliárdokat tüntetett el a görög deficitből az Európai Bizottság szakembereinek a szeme elől – írja a világlap cikkében, amelyet sem a Goldman Sachs, sem az állítólag kisebb részben szintén segédkezet nyújtott J. P. Morgan bankház nem kívánt kommentálni. Az athéni pénzügyi szóvivő arra hivatkozott: számos bankkal volt kapcsolatuk, egyiknek sem kötelezték el magukat, az adósságfinanszírozás pedig az átláthatóság jegyében történik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.