BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Romló profitok a tőzsdén

A 2008-asnál gyengébb eredményre számítanak a szakértők a tőzsdei gyorsjelentés előtt álló cégeknél. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett nagypapírok közül a két nagy gyógyszercég a héten már publikálta legutóbbi negyedéves számait, a Mol viszont csak a jövő héten, a Magyar Telekom február végén, az OTP pedig csak március elején tervezi közzétenni tavalyi eredményét.

„A hétfőn jelentő Mol számai nem lesznek erősek, vegyes teljesítményt nyújtanak ugyanis az üzletágak” – mondja Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank részvényelemzője. A kutatás és termelés üzletágra pozitívan hatott a kőolaj és a földgáz árának az emelkedése, emellett ebben az üzletágban a negyedik negyedév hagyományosan erősebbnek számít. A feldolgozás és kereskedelem részleg ezzel szemben gyengébben muzsikálhat, mivel a finomítói árrések tovább szűkültek, és a forint erősödése sem használ ennek az üzletágnak. Szintén mínuszos lehet a negyedik negyedben a petrolkémia – mondja Herczenik.
A Raiffeisen elemzője épp ezért az INA nélkül számolva 25 milliárd forint körüli negyedéves üzemi profitra számít az olajcégnél. A nettó soron azonban az INA-val együtt számolva is csak plusz nulla körüli eredmény várható, a pénzügyi sor, az adózás, illetve a horvát leány még veszteséget termelő gázüzletága ugyanis elolvaszthatja a nyereséget. Valamivel jobb eredményt vár az olajcégtől az Erste Bank elemzői csapata, náluk 32,9 milliárd forint az üzemi és 9,7 milliárd a nettó eredményvárakozás. Ami az év egészét illeti, a hazai olajcég árbevételét a Bloomberg által megkérdezett elemzők átlagosan 2826 milliárd forintra várják, ez az ötödével alacsonyabb a 2008-asnál. Szintén komoly mértékben, a becslések szerint átlagosan 40 százalékkal csökkenhet az adózott eredmény, a várakozások szerint mindössze 85 milliárd forint körül alakul. Az üzemi soron a szakemberek 172 milliárd forint körüli nyereséget várnak a cégtől, ez 13,5 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.
A Magyar Telekom eredményei is romolhatnak 2008-hoz képest. „Nem várunk túl jó negyedévet, az év utolsó három hónapja egyébként sem szokott erős lenni a távközlési cégnél” – mondja Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír elemzője. Az eredményromlás oka, hogy az emberek a válság hatására visszafogják a mobiltelefon-használatot, lemondják a vezetékestelefon-előfizetéseket, nem kötnek új internetszerződést. A Magyar Telekom ennek ellenére régiós összevetésben viszonylag jól állja a sarat, a Concorde elemzője szerint ugyanis mindössze 4 százalékkal csökkent az árbevétele, miközben a cseh Telefonica 7, a lengyel TPSA pedig 10 százalékot is veszíthetett forgalmából a tavalyi utolsó negyedévben. A Concorde-nál 164 milliárd forintos negyedik negyedévi árbevételt, 47 milliárd forintos EBITDA-t és 9,6 milliárd forintos nettó eredményt várnak a hazai távközlési cégtől, utóbbira rányomja bélyegét az a 7 milliárdnyi céltartalék, amit egy 400 fősre tervezett elbocsátás költségeire különített el a cég. Az Erste a Concorde-hoz hasonlóan 164 milliárd forintos árbevételt, ám valamivel magasabb, 11,1 milliárd forintos nettó profitot vár a társaságtól.
A teljes 2009-es évet illetően az elemzői konszenzus a 2008-asnál mintegy 3 százalékkal alacsonyabb, 646,8 milliárd forintos árbevételt vár a magyar távközlési társaságtól. Az EBITDA 254 milliárd, a nettó eredmény pedig 80 milliárd forint körül alakulhat, utóbbi lényegesen elmarad az egy évvel korábbi 105,6 milliárdtól, ebből a részvényesekre jutó profit 93 milliárd forintot tett ki.
Akár hozhatná is a 150 milliárd forintos éves nettó nyereségtervet az OTP Bank, de valószínűleg nem fogja – mondja Herczenik, aki 139 milliárd forintos éves profitot vár a tőzsdei nagyok közül utolsóként jelentő hitelintézettől. Ez azonban nem befolyásolja a cég megítélését, mivel a nyereségcsökkenés pusztán annak köszönhető, hogy a bank bejelentette, a negyedik negyedévben a jövőre gondolva a szükségesnél nagyobb céltartalékot képezhet.
A negyedik negyedévben emellett szűkülhet a nettó kamatmarzs, és az egyedi tételek is az előző negyedévieknél kisebb mértékben támogatják az eredményt, így az adózott nyereség során a Raiffeisen mindössze 9 milliárd forintnyi profitot vár 2009 utolsó három hónapjára. Valamivel optimistább a vezető hazai hitelintézet eredményeivel kapcsolatban az Erste, az ottani elemzők 12,6 milliárd forintos negyedik negyedéves és 143,5 milliárd forintos éves profitot várnak a banktól. A Bloomberg elemzői konszenzusa pedig még ennél is derűlátóbban vélekedik a hitelintézetről, 145,5 milliárd forintos adózott nyereséget prognosztizál a tavalyi évre.






Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.