BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Svéd ígéret a nyugdíjasoknak

Az idei Svédországban is választási év. Éppen ezért fontos a jelenleg kormányzó négypárti polgári koalíciós kormánynak, hogy maga mellé állítsa a nyugdíjasokat.

 Ennek érdekében Fredrik Reinfeldt miniszterelnök a napokban nekik is adócsökkentést ígért. Svédországban ugyanis a nyugdíjak – minden más jövedelemhez hasonlóan – adókötelesek.

Svédország lakosságának 20 százaléka, vagyis 1,8 milliónyian részesülnek valamilyen formában nyugdíjban. Az adócsökkentés kilátásba helyezése a legjobbkor jött, hiszen előrejelzések szerint a svéd nyugdíjak nominális értéke a válság miatt bekövetkezett visszaesés után csak 2014-re éri el a 2009-es szintet.

Az adócsökkentés kilátásba helyezése a legjobbkor jött, hiszen előrejelzések szerint a svéd nyugdíjak nominális értéke a válság miatt bekövetkezett visszaesés után csak 2014-re éri el a 2009-es szintet. Amennyiben a jövedelem után számított nyugdíj 2009-ben 14 ezer korona volt (371 ezer forint), akkor az idén 3 százalékos csökkenéssel kell számolni, jövőre pedig további 2,9 százalékkal lesz kevesebb a nyugdíj, ez havi 130 koronát (3445 forint) jelent az elkövetkezendő két évben.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.