BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elégedetlen banki ügyfelek

Jelentősen nőtt a pénzügyi szolgáltatójukkal elégedetlen ügyfelek aránya az elmúlt egy évben Magyarországon. Már növekszik a fogyasztási és lakáshitel felvételét tervező háztartások aránya

Az ezerfős mintán alapuló, reprezentatív felmérés eredményei szerint míg tavaly a banki ügyfelek 40 százaléka volt elégedett első számú szolgáltatójával, addig ez az arány az idei évre 29 százalékra csökkent. A biztosítóknál 39-ről 33 százalékra mérséklődött a fő szolgáltatójukkal elégedett kliensek aránya.
„Az elégedetlenek aránya főként a 40–50 éves korosztályban nőtt meg kiugró mértékben 2010-ben, ahol 39-ről 23 százalékra zuhant, illetve az alacsonyabb iskolai végzettségű szegmensekben, ahol 46-ról 35 százalékra esett vissza” – mondta Huba Eörs kutatásvezető, az IFUA ügyvezető partnere.
Kovács Gyula, a Data Research ügyvezető igazgatója közölte: az elégedettség mérséklődésével párhuzamosan várhatóan nő a szolgáltatót váltó ügyfelek aránya is, hiszen míg tavaly a megkérdezettek 9 százaléka adott számot ilyen szándékról a bankjával kapcsolatban, addig az idén már több mint egytizede. A biztosítóknál pedig még szembetűnőbb a változás: itt a váltást tervezők aránya 4,7-ről 7,7 százalékra emelkedett, amelyben érezhető szerepet játszik az online biztosítási alkuszok jelentőségének növekedése.
Az idei nyilatkozatok alapján pedig az ügyfelek pénzügyi tudatossága is növekszik, hiszen míg tavaly a váltás elsődleges oka többnyire az adott szolgáltatóval való elégedetlenség volt, és kisebb súllyal szerepeltek a versenytársaknál elérhető jobb ajánlatok, addig az idén megfordult ez a sorrend.
A válság hatásainak ellenére viszont a hitelfelvételi hajlandóság érezhetően nő mind a fogyasztási, mind a lakáscélú kölcsönöknél. Ez utóbbiaknál például háromszorosára, 3,9 százalékra emelkedett azoknak a válaszadóknak az aránya, akik új kölcsön felvételét tervezik. BM

Visszaszoruló megtakarítások

A hazai lakosság pénzügyi portfóliójában visszaszorultak a megtakarítási termékek, ez arra utal, hogy a háztartások egy része kénytelen felélni félretett pénzét. Emellett a bankkapcsolattal nem rendelkező háztartások aránya – bár csökkenő tendenciát mutat – még mindig viszonylag magas, 27 százalék.

Az iskolai végzettség és az életkor sokat számít: az idősebbek és az alacsony végzettségűek között nagyobb a pénzügyi szolgáltatásokat teljesen mellőző háztartások súlya.

Az iskolai végzettség és az életkor sokat számít: az idősebbek és az alacsony végzettségűek között nagyobb a pénzügyi szolgáltatásokat teljesen mellőző háztartások súlya. Elégedetlen banki ügyfelek -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.