BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Görög EU csatározás: Tragikomikus szappanopera

Tragikomikus szappanopera jeleneteit tükrözi vissza a görög – EU csatározás, gyakorlatilag politikai csörte zajlik Európa pástján, befektetők pénzét téve kockára – jelenti a Cashline.

A görögök próbálnak nyomást gyakorolni az Unió vezetőire, ahelyett, hogy tennék a dolgukat, és a deficitcsökkentésre koncentrálnának, amit saját maguknak okoztak és nem lehet a spekulánsokat felelőssé tenni.

Az Európai Unió tagállamai pedig jogosan vallják azt, hogy saját adópénzeikből nem akarnak egy olyan államot megmenteni, aki felelőtlen gazdaságpolitikájával rossz útra tért, de ettől függetlenül mégis azt hangoztatják, hogy valamilyen mentőcsomagon dolgoznak, bár erről végképp nem akarnak részleteket elárulni.

A tegnapi legfrissebb bejelentés szerint a németek és a franciák megállapodtak abban, hogy ha bármilyen megsegítő csomag felszínre kerül, akkor abban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is részt fog venni, ami egy kis előrelépés a történetben az eddigi merev elzárkózáshoz képest. Ugyanakkor a további kedélyeket is igyekeznek hűteni az európai döntéshozók a holnap kezdődő EU csúcs előtt, hogy semmilyen megállapodásról nem fognak tárgyalni az ülés keretein belül, ami csak tovább fokozza a bizonytalanságot.

Mindenesetre hasznos lenne néhány részlet, amiről aztán lehetne vitázni, de továbbra sem látni az Európai Unión azt, hogy bármit is tanult volna az előző évek struccpolitikájából, tudniillik, hogy a "majd megoldódik minden magától" magatartás csak elodázza a fontos lépések meghozatalát, ami később sokkal többe fog kerülni. A görögökön pedig ott a nyomás, hogy a következő hetekben körülbelül 10 milliárd eurónyi állampapírt kellene értékesíteniük, hogy finanszírozni tudják lejáró követeléseiket

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.