BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól megy a fióktelepeknek

Méretükhöz képest a hitelintézeti fióktelepek lényegesen nyereségesebbek idehaza a bankoknál. A lakossági szegmensben tudták növelni az állományt, a vállalati hitelportfóliójuk pedig jobb minőségű, mint a részvénytársasági bankoké.

Jól bírják a hitelintézeti fióktelepek a válságot Magyarországon – legalábbis a statisztikák szerint. Míg a részvénytársasági formában működő bankok eredménye tavaly nem nőtt, sőt 2003 óta nem tapasztalt szintre csökkent, addig a fióktelepeké több mint az ötszörösére emelkedett – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adataiból.

A fióktelepek adózás előtti nyeresége tavaly meghaladta az 50 milliárd forintot, igaz, ebben nyilvánvalóan fontos szerepet játszott, hogy több piaci szereplő, így a Citibank és az Axa Bank is akkor döntött úgy, hogy anyacégébe olvadva fióktelepként folytatja magyarországi működését. Ez az 50 milliárdos adat annak tükrében viszont igazán impozáns, hogy a méretét tekintve 13 és félszer nagyobb részvénytársasági szektor csak 255 milliárd forintos profitot tudott besöpörni adózás előtt.

Ami azonban a legfrissebb adatokat illeti, már akadnak a válságra utaló jelek a fióktelepeknél is. A mérlegfőösszegük például szemmel láthatóan zsugorodik. Az idén január végén már csak 2137 milliárd forintnyi eszközük volt a piaci szereplőknek, ami 12 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az is látható, hogy bizonyos szegmensekben visszafogottabban hiteleznek a fióktelepek. Ezt jelzi, hogy a cégek hitelállománya stagnált az elmúlt 12 hónapban, vagyis néhány milliárd forint híján 1000 milliárd forint alatt maradt. Ám miközben a lakossági szegmensben csaknem 14 százalékkal nőtt az állomány, a vállalati hitelezés terén visszaesés mutatkozott. Ez a visszafogottság egyébként a részvénytársasági bankokra még inkább igaz volt, ezek hitelállománya az államon kívül minden ügyfélkörben visszaesett.

Ami a hitelek minőségét illeti, a fióktelepek lényegesen jobb portfólióval rendelkeznek még mindig, mint a bankok. Miközben a részvénytársasági hitelintézetek kölcsöneinek csak a 83 százaléka volt tavaly év végén problémamentes, a fióktelepeknél több mint 90 százalékkal nem voltak gondok. A háztartások hiteleinél hasonlóak a két szegmensben az arányok, a bankoknál és a fióktelepeknél is nagyjából minden hetedik hitel minősül nem problémamentesnek. A kifejezetten problémás, vagyis az átlag alatti, kétes és rossz háztartási hitelek aránya viszont a fióktelepeknél lényegesen magasabb, mint a bankoknál, több mint 9 százalékos volt, miközben a részvénytársasági hitelintézeteknél még mindig 7,5 százalék alatt maradt. Ebben valószínűleg az is közrejátszott, hogy utóbbi cégek komoly adósmentő programokat vezettek be, és az ezekben részt vevő ügyfeleket – miután fizetni kezdték hiteleiket – jobb kategóriákba sorolták.

A vállalati hitelezési szegmensben viszont a portfóliók minőségén a fióktelepek óvatos üzletpolitikája tükröződik. Az állomány 86 százaléka problémamentes, miközben a részvénytársasági bankoknál csak a alig kétharmadáról mondható el ugyanez. A kétes és rossz hitelek aránya is elenyésző a fióktelepeknél, így a problémás állomány mindössze a portfóliók 7,5 százalékát tette ki. A bankoknál ezzel szemben a vállalatok a kölcsönök több mint 9 százalékának visszafizetésével vannak legalább 90 napos csúszásban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.