BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kitört a technikai sávból a BUX a héten - Remekelt az OTP

Meglehetősen unalmas hét után pénteken közel 3 százalékot emelkedett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, és ezzel a BUX áttörte annak a sávnak a tetejét, amelyből az utóbbi mintegy fél évben nem bírt kimozdulni.

Az elmúlt héten összességében 4,35 százalékot, 926 pontot emelkedett a BUX, 22.193,70 ponton zárt pénteken.

Az index a 2009. december végi 21.227,01 pontos értékénél jelenleg 967 ponttal, 4,5 százalékkal magasabban áll.

A nemzetközi piacokat szintén az óvatosság jellemezte a héten, pénteken viszont az európai tőzsdék is lendületes erősödéssel zártak. A biztató amerikai munkaerő-piaci adatok mellett a piacokat megnyugtatta, hogy enyhült a görög adósságválság körüli feszültség, miután a görög parlament pénteken megszavazta a kormány legújabb költségvetési megszorító csomagját. Ezzel egyelőre elhárulni látszik az euró árfolyamát terhelő egyik legsúlyosabb tényező. Jean-Claude Juncker, az Eurogroup elnöke Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnökkel folytatott pénteki megbeszélését követően úgy nyilatkozott, hogy a megszorító intézkedések végrehajtása elegendő lesz a deficitprobléma rendezéséhez, és nem lesz szükség segítségre az euróövezeti országok részéről.

A magyar piacon a hét legjobban teljesítő papírja, több mint 10 százalékos erősödéssel az OTP volt. A bankcsoport a kedden közölt gyorsjelentése szerint 2009-ben 151,5 milliárd forint konszolidált, korrigált adózott eredményt ért el, ami ugyan 31 százalékkal elmaradt a 2008. évitől, azonban így is meghaladta az előzetes elemzői konszenzust és a menedzsment előrejelzését. Szakértők szerint ugyanakkor a részvény árfolyamában a bank jó eredményei mellett elsősorban a régióval kapcsolatos befektetői bizalom erősödése tükröződik.

Az összforgalom alacsony volt a héten, leszámítva a pénteki 32,6 milliárd forintos adásvételt, amellyel együtt a heti forgalom 97,86 milliárd forintot tett ki. Az előző héten 77,28 milliárd forint értékben születtek üzletek a részvénypiacon. Az összforgalomból az OTP részvények adásvétele 70 százalékot tett ki, a Mol 12 százalékkal, a Magyar Telekom 7,8 százalékkal, a Richter pedig 6 százalékkal részesedett.

Az OTP 10,28 százalékkal drágult, 6.010 forinton fejezte be a hetet.

A Mol árfolyama 4,21 százalékkal 18.550 forintra nőtt.

A Magyar Telekom egyedüliként gyengült a vezető papírok közül, árfolyama 0,42 százalékkal, 3 forinttal 713 forintra mérséklődött.

A Richter árfolyama 0,27 százalékkal 41.300 forintra emelkedett. Az Egis 2,12 százalékos nyereséggel, 19.760 forinton zárta a hetet.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 51 ponttal, 2,55 százalékkal 2.049,09 pontra nőtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.