BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megint a görög konfliktus! Befékezett az euró

A reggeli kereskedésben az euró veszített a dollárral szemben, az európai valuta értéke a görögországi konfliktus miatt csökken.

Ma reggel 1,3580 dollárt adtak egy euróért, míg a közös európai deviza értéke tegnap még 1,3679 dollár volt New York-ban. A dollár ezzel párhuzamosan erősödött a jennel szemben, a font pedig veszített a zöldhasú viszonylatában. Az euró értékvesztésének oka a görög válság, miközben a font a brit költségvetési gondok miatt gyengélkedik – jelenti az AP.

Megemelte a tétet az athéni kormány a neki dobandó pénzügyi mentőöv körüli, immár hónapok óta tartó pókerjátszmában. George Papandreu miniszterelnök Brüsszelben újságíróknak kijelentette: országa csak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségével tudja teljesíteni a vállalt deficitcsökkentést, ha nem sikerül lejjebb szorítani az adóssága után fizetendő hozamfelárakat.

A tízéves görög államkötvények hozama tegnap 12 bázisponttal, 6,21 százalékra emelkedett, s ez óriási terhet ró a 112 százalékos GDP-arányos államadósság terhe alatt nyögő görögökre. A német kötvényekkel szembeni hozamfelár már eléri a 319 bázispontot. Athénnak április 20-án és május 19-én összesen mintegy 10 milliárd eurónyi (más források szerint május végéig 20 milliárd eurónyi) korábbi hitele jár le, de ezeket csak akkor tudja visszafizetni, ha addig sikerül új kötvényeket kibocsátania.

Papandreu azonban fenntarthatatlannak nevezte a jelenlegi hozamszintet, és egyértelművé tette: az EU segítségét várja annak leszorításához. Az uniónak szerinte legkésőbb a március 25–26-i állam- és kormányfői találkozón meg kellene állapodnia a mentőövről, ellenkező esetben Athénnak nem marad más választása, mint az IMF-hez fordulni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.