BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megkezdte működését az ír "rossz bank"

Írországban megkezdte működését a mintegy 81 milliárd euró összértékű, elértéktelenedett kölcsönök elhelyezésére szolgáló "rossz bank".

A Nemzeti Vagyonkezelő Ügynökség első lépésben 17 milliárd eurós, az ország tíz legnagyobb ingatlanfejlesztőjének juttatott hitelállományt vesz át a pénzintézetektől. Utóbbiak a forgalomképtelen adósságpapírokért cserébe államkötvényeket kaphatnak, és azokat forrásszerzésre használhatják fel az Európai Központi Banknál.

Miután az állam átvette a bankok legproblémásabb aktíváit, Dublin új tőkemegfelelési szabályokat is be fog vezetni. A legmagasabb értékpapír-osztályba sorolt aktívák ún. Tier-1 arányát várhatóan a jelenlegi szintnél jóval magasabbra, 7 százalékra emelik.

A szigorítás nyomán az ágazatnak a becslések szerint 16 milliárd eurós pótlólagos tőkebevonásra lesz szüksége, és ha ezt nagyrészt a kormány biztosítja majd, akkor annak Írország szuverén adósságkockázati megítélésére is hatása lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.