BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekorddömping a piacokon

Több mint kétéves csúcsra emelkedett tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX. A mutató 3,13 százalékot emelkedve 23 936,99 ponton állt meg. A nemzetközi részvénypiacokon is derűs volt a hangulat, lapzártánkkor az amerikai piacok fél, az európaiak másfél százalék körüli pluszban jártak.
A részvénypiacok emelkedése a komoly likviditásbőségnek köszönhető – magyarázta lapunknak Móró Tamás, a Concorde Értékpapír elemzési vezetője. A fontosabb központi bankok közül az amerikai Federal Reserve, a Bank of England és a Bank of Japan is jelezte, hogy továbbra is kint hagyják az „olcsó pénzt” a piacon. A kamatok csökkenése szintén a tőzsdékre irányítja a befektetéseket. Az európai és az amerikai állampapírok, illetve a jobb minőségű vállalati kötvények ma már alig 2-3 százalékos hozamot fizetnek, ezt az intézményi befektetők egyre inkább keveslik, így keresik a kockázatosabb, ám nagyobb nyereséggel kecsegtető részvényeket.
A háziasszonyok is egyre szívesebben fordulnak a részvény-piac felé, hiszen a nettó, vagyis kamatadó után elérhető betétkamatok idehaza már 4 százalék környékére süllyedtek. A hazai részvények közül a Concorde elsősorban a Magyar Telekomot és az Egist ajánlja egyébként a befektetőknek. Hasonlóan vélekednek a Raiffeisen Bank szakértői is. „A Magyar Telekomnál osztalékralira lehet számítani” – mondja Herczenik Ákos, a társaság részvényelemzője. A hazai távközlési cég másfél hónap múlva fizet osztalékot, és mivel az a jelenlegi árfolyamhoz képest mintegy 10 százalékos nyereséget jelenthet majd a befektetőknek, miközben a jelenlegi kamatszint ennél lényegesen kisebb, várhatóan emelkedik még a részvény árfolyama. A rali jelei már tegnap is látszottak, hiszen a távközlési részvény csaknem 2,5 milliárd forintos forgalomban 3,44 százalékot szedett magára.
Tegnap az MTelekom mellett egyértelműen az OTP volt az a papír, amely a kétéves csúcsra húzta a BUX-ot, miután hatalmas, majdnem 37 milliárd forintos forgalomban 5,5 százalékot ralizott és 6700 forinton zárt. A szakértők óvatosságra intenek, mivel a jelenlegi árfolyam mellett már nem számít olcsónak. Ám a régió egyik leglikvidebb papírjának számít, a külföldi intézmények kedvelik, emellett technikai okok, például shortpozíció-zárások is közrejátszhattak abban, hogy tegnap másfél éves csúcsra került az árfolyama. Szintén másfél éves csúcsra jutott a Mol árfolyama.
Viszonylag tartósnak látszik az optimizmus a bankközi devizapiacon is. Az euró tegnap délután 264 forintnál is olcsóbb lett, ez éves rekordnak felel meg. Ennek tükrében 2010 eddigi részében 270 forint alatti átlagárfolyamot produkált a hazai fizetőeszköz a közös deviza ellenében, ez több mint tíz egységgel jobb a 2009 egészére vonatkozó értéknél. A devizahitelekben érdekelt adósok helyzetén ugyanakkor nem sokat lendít a mostani erősödés, hiszen a számukra domináns svájci frankhoz képest alig tudott javítani a hazai fizetőeszköz.
Orosz Dániel, az Axa csoport Magyarország stratégiai tanácsadója szerint a forint azokban a napokban kacérkodik a lokális csúcs tartós bevételével, amikor az irányadó amerikai S&P 500-as index szintén erre készül. Természetesen nem véletlen az egybeesés: az amerikai részvénypiacok emelkedéséhez a fűtőanyagot a likviditásbőség biztosítja, az olcsó pénz pedig keresi a helyét a nagyobb kamatozású feltörekvő piaci eszközökben – mondta. Ami pedig a kilátásokat illeti, az Axa szakértője szerint a forintnak közép-hosszú távon egy erősödő trendet kellene követnie, amit az EU-konvergencia indokol: a 264 körüli kurzus már inkább egy optimista forgatókönyv megvalósulását jelzi. A fundamentumokat most egyre inkább felülírja, de legalábbis valamelyest eltorzítja – véli a szakértő –, hogy úsznak a piacok a pénzben, így az eszközár-emelkedés végét előreláthatólag az amerikai pénznyomda leállítása vagy nagy horderejű negatív hírek megjelenése okozhatja. BM–HB

Hozamesés

A hazai állampapírpiacon is rekordokat ünnepeltek, a tegnapi diszkontkincstárjegy-aukción újabb történelmi mélypontra jutott a hozam. A három hónapos lejáratú állampapírból 30 milliárd forintnyit ajánlott fel az Államadósság-kezelő Központ, ezt több mint négyszeresen jegyezték túl az elsődleges forgalmazók.

A hozamok 5,25 és 5,39 százalék között szóródtak, az átlagos ráta 5,37 százalékos lett, 9 bázisponttal alacsonyabb a múlt hetinél.




A hozamok 5,25 és 5,39 százalék között szóródtak, az átlagos ráta 5,37 százalékos lett, 9 bázisponttal alacsonyabb a múlt hetinél. Rekorddömping a piacokon -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.