BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új vakcinával oltják be a piacokat, melynek neve Longitoxin

Az elmúlt egy évben nem lehetett leölni azt a bikahangulatot, ami hatalmába kerítette a világ tőzsdéit – tudósít a Cashline.

Gyakorlatilag minden fundamentumot félre lehetett tenni, mert itt teljesen másról szól a fáma, mintha az elmúlt másfél-két év nem is létezett volna, mintha csak egy lidérces álom lett volna az emberiség történetében. Gyakorlatilag bármilyen hír napvilágot láthat, azt csak a vételekre használták fel a befektetők, spekulánsok.

A pénzügyi szektor sok ezermilliárd dollárral lett kisegítve, csak hogy ne omoljon össze ez a gyenge lábakon álló kártyavár, és ez a pénz mind a pénzpiacokra áramlott, messze elkerülve a reálgazdaságot. Mintha a tőzsdei árfolyamokon keresztül akarnák elhitetni a világgal, hogy nincs semmi baj, újra visszatérünk a paradicsomi állapotokhoz.

Csak érdemes megkérdezni az egyszerű hétköznapi embereket vagy a kisvállalkozásokat, hogy az ő életük mennyiben változott az elmúlt két évben: vélhetően alig fogunk sikertörténetekről hallani, de ez nem csak magyar "betegség", hanem hasonlót fogunk tapasztalni bárhol máshol a világban. Ehhez képest a bankok ontják a profitokat (milyen pénzből is?), illetve a gazdaság néhány szegmense (például IT szektor) tud haladást felmutatni az innovációknak köszönhetően.

A Fed tegnapi kommentárjában jelezte, hogy továbbra sem fog a kamatokhoz nyúlni, mivel törékenynek ítéli meg a gazdasági teljesítményt, ami teljesen érthető is, hisz a fogyasztás és a vállalati beruházások csak alaphangon mennek, az ingatlanpiacon egyáltalán nem látni a fellendülés jeleit, csak egyfajta időleges megnyugvást. Az alacsony irányadó kamatráta csak további olaj a tűzre a spekulánsok szemében, hisz lehet tovább fújni a lufit az olcsó pénzből.

Ha a Fed elkezdene kamatot emelni, akkor azt úgy interpretálnák, hogy rendben van a gazdaság, lehet emelkedni, újra visszatérünk a régi megszokott növekedési modellhez. Persze ez meg rózsaszín álom, mivel a világ teljesen el van adósodva, a növekedés oltárán kell áldozatokat hozni, hogy ezt az adósság spirált kezelni lehessen, de ehhez nincs meg a politikai akarat.

Ha kitekintenék messzebbre, akkor azt látni, hogy mélyen benne vagyunk még a válságban, hiába a néhány szépnek tűnő szám és a töménytelen megemelt célárfolyam. Persze az árfolyamokat lehet még pumpálni, de attól még az állampolgároknak nem lesz jobb, attól még nem fog több munkahely teremtődni, nem fognak az ingatlan kényszerértékesítések csökkeni, de az emberek sem fognak sokkal többet költeni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.