BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

90 millió forintra bírságolták a Deutsche Bankot

Kilencvenmillió forint felügyeleti bírság és az eljárási költségek megfizetésére kötelezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Deutsche Bank AG Londont – derül ki a felügyelet közleményéből. A PSZÁF piacfelügyeleti eljárásban vizsgálta a Deutsche Bank AG London által egyes FX linked swap ügyletek végrehajtásával kapcsolatban a 2008. október 15-én kötött, magyar forintot érintő devizaügyleteket.

A Felügyelet megállapította, hogy a Deutsche Bank AG London 2007-től kezdve nagyszámban értékesített magyar banki partnereknek az EUR/HUF, CHF/HUF és USD/HUF árfolyamváltozáshoz kötött „FX linked” deviza swap termékeket, amelyek révén keletkezett pozíciói a forint leértékelődésével erőteljesen nyereségessé váltak. A pozíciók a Deutsche Bank AG London számára a forint gyengülésével párhuzamosan korlátlan potenciális nyereséget biztosítottak, míg a veszteség maximális mértéke limitált volt.

A Felügyelet megállapította, hogy a Deutsche Bank AG London 2008. október 15-i spot piaci ügyletkötéseivel jelentős forint árfolyamgyengülést okozott úgy, hogy közben a partnerkockázat megnövekedésére hivatkozva bekért jelentős fedezetigényével a swap pozíciók számára nyereséges zárását próbálta elérni partnereinél.

A Deutsche Bank AG London ügyfélnyilatkozata szerint a deviza swap ügyletek ellenében fedezeti ügyleteket kötött, ahol a swap ügyleteken keletkező nyereséget lényegében kiegyenlíti a fedezeti ügyletek vesztesége. A Deutsche Bank AG London ügyfélnyilatkozatában a 2008. október 15-i forintpiaci ügyleteivel kapcsolatban mindvégig arra az álláspontra helyezkedett, hogy az ügyletek végrehajtásához méltányolható érdeke fűződött és igyekezett azokat úgy végrehajtani, hogy az esetleges piaci hatásokat minimumra szorítsa vissza.

A Felügyelet megállapította, hogy az FX linked swap ügyleteiből eredő kockázatainak kezelése nem indokolt akkora volumenű forint eladást 2008. október 15-én a devizapiacokon, mint amelyet a Deutsche Bank AG London aznap bonyolított.

A Felügyelet nem fogadta el a Deutsche Bank AG London érvelését és kilencvenmillió forint felügyeleti bírság felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.