BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fiatalok körében népszerűbb a magán-nyugdíjpénztári tagság az államinál

Emelkedett a nyugdíjpénztári tagok száma a lakosság körében az elmúlt egy évben – többek között ez derül ki a GfK Hungária Biztosításpiaci Adatszolgáltatás című tanulmányának eredményeiből. Ezzel együtt is még mindig alig haladja meg a magán-nyugdíjpénztári tagok száma az állami nyugdíjellátásra számítókét.

A 2009-es felmérés eredményei szerint a 15-69 éves korosztály aktív (nem nyugdíjas és nem nappali tagozatos diák) tagjainak 45 százaléka tagja valamely magánnyugdíjpénztárnak, míg 42 százaléka az állami nyugdíjat választotta.

Az állami nyugdíjat választók 12 százaléka gondoskodik a jövőjéről kiegészítő önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal. Ugyanez az arány 23 százalék a magánnyugdíjpénztár-tagok körében.

A felmérés szerint leginkább az életkortól függ az, hogy valaki a magán vagy az állami nyugdíjat választja. 29 év alatti biztosítottak körében 66 százalékos a magán-nyugdíjpénztárak szolgáltatásait igénybe vevők aránya, ezzel szemben a még aktív 50 év felettiek között ez az arány csak 27 százalék. Egyéb jellemzők, mint például az iskolai végzettség, a jövedelem, vagy a lakóhely tekintetében aránylag kis különbségek figyelhetők meg a nyugdíjtípus választása során.

Szintén óriási különbségek figyelhetőek meg a kiegészítő biztosítások kapcsán az egyes társadalmi csoportok között. Míg például a felsőfokú végzettségűek 25 százaléka rendelkezik önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal, addig az alapfokú végzettségűek körében ez a szám csak 6 százalék.

Ugyanez a tendencia figyelhető meg a jövedelmek tekintetében is, hiszen a 200 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkező háztartásban élők 19 százaléka önkéntes nyugdíjpénztári tag, a 100 ezer forint alatti jövedelmű háztartásban élők esetében pedig ez a szám 9 százalék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.