BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A piac befogott szemmel száguld - Wall Street misztika

A Wall Street indexei a múlt héten tovább emelkedtek. A Dow Jones 0.7%-kal, az S&P 500 index 0.99%-kal, a NASDAQ pedig 0.3%-kal került feljebb. Ez mindhárom indexnek új 2010-es csúcsokat jelent. A Wall Street erős negyedévet zárt.

Szerző: Tradenet Global

Az év első három hónapjában a Dow Jones 4.1%-ot emelkedett a márciusi 5.2%-os száguldás után. Az S&P 500 index márciusban 5.9%-ot drágult, így az évi teljesítménye 4.9%. Ez 1998 óta a legjobb első negyedévet jelenti a Dow számára, akkor 13.5%-ot emelkedett. A NASDAQ hozta a legerősebb negyedévi teljesítményt 5.7%-os negyedéves emelkedésével.

A húsvéti ünnepek miatti rövidebb hét csütörtökön ért véget. A hét legfontosabb makrogazdasági adata, a Munkaügyi Minisztérium havi beszámolója pénteken jelent meg, amikor a piac zárva volt. 2007 márciusa óta először, az amerikai gazdaság új álláshelyekkel tudott bővülni. Márciusban 162 ezer új munkahely teremtődött, ám az elemzők még ennél is erősebb eredményt, 184 ezer plusz helyet vártak. A munkanélküliségi ráta így 9.7%-on maradt. Bár a részvénypiac zárva volt, a devizapiac kereskedése zavartalanul ment, és a dollár 0.3%-ot erősödött a devizakosár ellenében a munkaügyi beszámoló hatására. A részvényindexekre kötött határidős ügyletek viszont alig változtak.

Az erős munkanélküliségi beszámolóhoz hozzájáruló egyik legfontosabb tényező az ideiglenes munkaerő toborzása volt, melyet a kormány bonyolított le a népszámláláshoz szükséges személyzet feltöltésére, melynek során 1.15 millió embert alkalmaznak majd. Ez a statisztikai összeírás tízévente történik meg. Az ezzel járó munkaerő-piaci fellendülés már márciusban éreztette a hatását, mivel már eddig 48 ezer álláshelyet tulajdonítanak a programnak. Enélkül az új álláshelyek száma csupán 114 ezer lenne.

A SPY ETF napi grafikonjára pillantva láthatjuk, hogy a piac a 200 hetes mozgóátlaggal viaskodik a 118.57-es értéknél, és az emelkedés ellenére pénteken hullócsillag alakzatot formált. Ezeken a szinteken a hét folyamán profit kivétet valószínűsíthetünk.

További aggodalmat keltő tény az utolsó hegymenet üteme, ami lassabb az év eleji emelkedésnél. A befektetők még mindig nem merik elkötelezni magukat a részvények mellett a februári mélypont óta kibontakozó száguldás után, és a következő hónapokban várható meghatározó jelentések megjelenése előtt. Az elmúlt hetekben az emelkedés gyenge forgalomra épült, és a piac továbbra is a gazdasági adatok figyelembevétele nélkül emelkedik. A befektetők figyelme ahogy eddig, most is a munkaerőpiacra és a gazdasági rendszer egészségi állapotára összpontosul.

Mi várható a héten a Wall Street-en?

Hétfő: Az ISM-index és ingatlanpiaci adatok érkeznek.
 
Kedd: Átlagos kereskedési nap.
 
Szerda: A befektetők Ben Bernanke Fed-elnök beszédére várnak, melyre a nap második felében kerül sor.

Csütörtök: A heti munkaügyi adatok jelennek meg a tőzsdenyitás előtt, melyek megalapozzák a kereskedés várható irányát. Ez a nap lesz a hét legnagyobb kereskedési potenciált rejtő időszaka.
 
Péntek
: Nincsenek gazdasági bejelentések. Az első két óra után alacsony aktivitásra számíthatunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.