BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősödés elé néznek a térség devizái

A Reuters hírügynökség által 44 elemző körében végzett felmérése szerint a forint gyengülhet kissé az elkövetkező hónapokban, de 12 havi távlatban egy százalék közeli erősödés elé néz.

A felmérést még azelőtt végezték el, hogy ismertté vált volna a bolgár döntés az ERM-2 rendszerbe való belépés elhalasztásáról a vártnál magasabb államháztartási hiány miatt, illetve a lengyel jegybank beavatkozása a zloty erősödésének megakadályozására.

    Ezek hatása azonban elemzői vélemények szerint átmeneti, a térségbeli devizák árfolyam alakulását hosszabb távon nem befolyásolja.

    A lenyel zloty és a román lej 12 havi távlatban 3 százalék körül erősödhet (péntek délelőtti árfolyamukhoz képest), a cseh korona pedig egy százalék körüli erősödést érhet el.

    A felmérés eredménye alapján a zloty célárfolyama 3,75-ös euró árfolyamról 3,72-re, a lej célárfolyama 4,05-ös euró jegyzésről 4,0-ra, a cseh korona célárfolyama 25-ös euró jegyzésről 24,85-re, a forinté pedig 265,30-ról 265,00-re módosult 12 havi távlatban.

    A felmérés egyben megállapítja, hogy a gyengébben teljesítő devizák, a forint és a lej jövőre már felzárkózhat a zloty és a cseh korona mögé.

A világgazdasági válság súlyosabban érintette a magyar és a román gazdaságot térségbeli társainál, IMF-támogatás igénybe vételére kényszerítve a két országot.

    A térségbeli devizák árfolyamai, tőzsdeindexei és kötvényárai emelkedtek az idén és az elemzők egybehangzó véleménye szerint további erősödési potenciállal rendelkeznek - a görög adósságszolgálati válság átmeneti visszatartó hatásával együtt is.

    Az elemzők szerint a forint árfolyamára kockázatot jelent a - választásokon várhatóan győztes - Fidesz terve a költségvetési deficit cél megemelésére. A forint azonban ennek ezzel együtt is stabilan tarthatja árfolyamát a 270-es euró jegyzés környékén az elkövetkező hat hónapban.

    A magyar és a román jegybank a várakozások szerint tovább csökkenti alapkamatát az idén, de az állampapír hozamok még így is messze a cseh hozamok felett vonzóak maradnak a befektetők számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.