BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra fellobbantották a görögtüzet - Tehetetlen az EU

Az elmúlt két nap gazdasági hírei hemzsegtek a hellén problémáktól, illetve attól, hogy rekord magasságokba szökött a görögök kötvényektől elvárt hozam (a német 10 éves állampapírokhoz képest már 4,6 százalékponttal magasabb szinten) – jelenti a Cashline.

A befektetők félelmét a görög bankpánik is hizlalja, hisz a betétesek részéről megindult egy kis tőkekivonás, ami miatt "gyors segélyért" kellett kilincselniük a görög nagybankoknak az államnál.

Mindenesetre jól látszik, hogy az Európai Unió tehetetlensége és a görög kormányzat halogató taktikája újra nem vezetett semmi jóra, az egész megragadt a politikai csatározások porondján, és odáig fajult, hogy egyre drágább lesz bármilyen megoldást találni a görög kormányzat fizetési nehézségeinek orvoslására.

Márpedig sürgősen elő kell állni valamilyen javaslattal, mivel közel 10 milliárd eurónyi hitelt kell megújítania a mediterrán államnak május közepén, amit – kiindulva jelenlegi helyzetből – egyre nehezebb lesz tető alá hozni.

Éppen ezért a görögök dollár alapú kötvények kibocsátását is tervezik, hátha amerikai és közelkeleti befektetők érdeklődését is jobban fel tudják kelteni, mivel az EU-n belül továbbra sincs egységes álláspont.

Lassan odáig fajulhat a helyzet, hogy a görögöknek bármilyen feltételek mellett pénzhez kell jutniuk, hogy kezelni tudják a helyzetet, csak kérdés, hogy a későbbiekben ők maguk mennyire tudnak megfelelni a feltételeknek, mivel eddig semmilyen tanúbizonyságot nem tettek arról, hogy érdemes óriási bizalmat táplálni reformtörekvéseik irányában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.