BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint zuhanásának okai - tehetetlen a piac

A tegnapi mérsékeltebb forintgyengülést ma reggel, majd délelőtt újabb követte, amelynek nyomán a jegyzések 274 közelébe emelkedtek. Egy svájci frankért 191,18, míg egy dollárért megközelítőleg 210 forintot kértek ma délután a bankközi devizapiacon.

Tegnap délután, bár a meghatározó piacok közül többen zárva tartottak, ez csak mérsékelni tudta a kiújuló pesszimista hangulatot. A forint jegyzése a hét elején 268 körül indult, majd 270 forint körül mozgott a kurzus. Míg a múlt hét közepén, a görögök miatti piaci feszültség tetőfokán 272,50 forint körül is járt az euró jegyzése.

Némileg emelkedtek ugyan a hét kezdetekor a tengeren túli tőzsdék, ám a piac, ennek ellenére, továbbra is óvatos. Nem oszlik a bizonytalanság a görögökkel kapcsolatban, miközben olyan pletykák is szárnyra kaptak, amelyek szerint Spanyolország számára is mentőcsomag készül. Sokan úgy tartják, a vasárnap bejelentett görög segély nem lesz elég, még akad jó néhány veszélyforrás. Köztük talán a legnagyobb az, hogy félő, a problémák nem állnak meg Görögország határainál. Bár született valamiféle megoldás, az uniós tagállam adósságválságával kapcsolatos kockázatok továbbra is fennállnak, s a görög megszorítások végrehajtása is nehézkesnek ígérkezik a fokozott társadalmi ellenállás miatt.

Friss devizapiaci árfolyamok és tőzsdei adatok itt találhatók

A spanyol veszély és az a német vélemény, amely szerint 2012-ig biztosan nagyobb tőkeigénye lesz a görög gazdaságnak a megítélt 110 milliárd eurós hitelcsomagnál, ezen a héten is bizonytalanságban tarthatja a piacokat. Mindezt csak fokozták a Kínából, a feldolgozó iparról érkező negatív hírek - fejtette ki kérdésünkre a K&H Bank elemzési igazgatója. Barcza György szerint a piac tehetetlenségénél fogva sodródik, amely megmagyarázhatja az újabb forintgyengülést.  

A bizonytalanságot a régiós tőzsdék is megérezték, s bár a nyitás után egyik-másik tudott némi növekedést produkákni, dél körül már szinte mindegyik mínuszba fordult. A BUX nem sokkal 12 után mínusz 1,2 százalékon állt, amellyel az egyik leggyengébben szerepelt a régióban. (A spanyol tőzsde egyébként, igaz, a régión kívül, de 3 százalék körüli csökkenést produkált.)

A blue chipek is zuhannak, az OTP a 7 ezer forintos határ alá csúszott.

Többek szerint ugyanakkor a spanyolországi segélycsomag híre közel sem olyan megalapozott, mint ahogyan arra a piacok reagáltak, hiszen kedvező hírek is érkeznek a dél-európai állammal kapcsolatban. A Fitch megerősítette a spanyol adósság "AAA" besorolását, stabil kilátás mellett. Emellett további pozitív hír, hogy kilenc hónap után ma először csökkent az országban a munkanélküliség. (A spanyol munkanélküliségi ráta szintje jelenleg 19,1 százalékos.)

Az utóbbi időben, mintha a forint kissé kivonta volna magát a természetes piaci mozgásoból - értékelte kérdésünkre a kedd délutánra kialakult helyzetet Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója.

A forint keddi gyengülése teljesen érthető és benne van a reális tartományban. A befektetési igazgató szerint, a külső hatásokon kívül, az jelentheti a valós veszélyt a forint árfolyamára, ha a piac "megszokja", hogy sem a magyar kormány, sem a jegybankelnök nem akar erős nemzeti valutát. Erről bővebben itt olvashat

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.