BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élénkül a kötvénypiac

Egyre többször jelennek meg a hazai hitelintézetek saját, hosszú távra is kedvező kamatot nyújtó kötvénykonstrukcióval a piacon, abból a megfontolásból, hogy a csökkenő kamatkörnyezetre való tekintettel a kockázatkerülőbb ügyfelektől szerezzenek újabb forrásokat.
Az FHB csoport a befektetésiszámla-vezetés elérhetővé tételével párhuzamosan indította útnak FHB Forte névre keresztelt inflációkövető kötvényét, amelynek egyik nagy előnye a fogyasztói árindexhez történő alkalmazkodás és a belátható futamidő. Az értékpapírt kibocsátó FHB Jelzálogbank Nyrt. az elhelyezett összegre a kétéves futamidő alatt negyedévente fizet kamatot.

Az induló kupon 8,75 százalékos első kamatfizetése után a további kuponok az inflációt 3,25 százalékkal meghaladó kamatot fizetnek, ez a jelenlegi körülmények között igen versenyképes kondíciót jelent. A befektetők számára további előny, hogy a kötvény bármikor korlátlanul tovább is értékesíthető, vagy a banknál jegyzett vételi árfolyamon viszszaváltható. Az infláció értékeként a megelőző kamatperiódus első hónapjára publikált év/év KSH fogyasztói árindexet veszik figyelembe.
A Forte Inflációkövető kötvény ugyanakkor nem teljesen új konstrukció a piacon, hiszen a 2013-ban lejáró Prémium Magyar Államkötvény hasonló elven működik. Ennek a kamatperiódusa egyéves, az első időszak végén 8,6 százalékos kamatra számíthat a befektető, majd az éves inflációhoz képest három százalékponttal magasabb az elérhető hozam. A budapesti bankközi kamatlábhoz (Bubor) árazott kötvényt egyébként az MKB is tartott korábban a kínálatában, illetve árult inflációkövető konstrukciót (igaz, betétet) a K&H is.
A piaci helyzet várható alakulásának tükrében pedig az inflációhoz alkalmazkodó kötvény kilátásai nem tekinthetők rossznak. Az elemzői várakozások szerint a jegybanki alapkamat még az idén tovább, 5 százalékos történelmi mélypontra süllyedhet, ezzel párhuzamosan pedig a banki betétek után is egyre kevesebbet fizetnek a szolgáltatók.
Ami pedig az inflációs kilátásokat illeti: az idei első negyedév drágulási tempója meghaladta a szakértői várakozásokat, és mára konszenzus alakult ki abban, hogy nem tartható a kormány által kitűzött, éves átlagban 4,1 százalékos cél, most már a jegybank is 4,4 százalékos drágulást jósol, ez még vonzóbbá teszi az inflációhoz árazódó kötvényeket.
Az FHB Kereskedelmi Bank ugyanakkor az új kötvény mellett egyéb értékpapírokkal is színesíteni próbálja a befektetési szolgáltatási kínálatot: a palettán a jelzálogbank többféle, saját kibocsátású kötvénye is megtalálható, illetve természetesen árulnak jelzálogleveleket, de tervezik azt is, hogy a közeljövőben befektetési alapok is megjelennek a termékpalettán.
A banki kötvények piacán az első számú piaci szereplő is aktivizálta magát az utóbbi időszakban. Az OTP Banknál május 7-ig jegyezhető a 2011/IX kötvény második sorozatrészlete, amelylyel 5 százalékos kamatot (5,25 százalékos EHM mellett) érhetnek el a befektetők. Az OTP több kötvénykonstrukciót árul a tartós befektetési számlában (tbsz) érdekelt ügyfeleinek is, igen vonzó kondíciók mellett, az aktuális sorozatrészletek szintén e hét végéig jegyezhetők. BM

Az alapok viszik a prímet

A hazai háztartások hozzávetőlegesen 3000 milliárd forintot tartottak az év végén értékpapír-

befektetésekben, ennek csaknem hatvan százalékát a befektetési jegyek adták – derül ki a Magyar Nem-zeti Bank statisztikáiból. Igen nagy, 18,7 százalékos részt hasítottak ki emellett az állampapírok is.

A lakossági ügyfelek értékpapír-állományának nagyjából tizedét adták az egyéb (jellemzően banki) kötvények és részvények, míg a jelzáloglevelek súlya viszonylag alacsony, alig haladta meg az egy százalékot.

befektetésekben, ennek csaknem hatvan százalékát a befektetési jegyek adták – derül ki a Magyar Nem-zeti Bank statisztikáiból. Igen nagy, 18,7 százalékos részt hasítottak ki emellett az állampapírok is.

A lakossági ügyfelek értékpapír-állományának nagyjából tizedét adták az egyéb (jellemzően banki) kötvények és részvények, míg a jelzáloglevelek súlya viszonylag alacsony, alig haladta meg az egy százalékot. Élénkül a kötvénypiac -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.