BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Január óta nem esett ekkorát a Wall Street

A Wall Street indexei április utolsó hete során csökkenésnek indultak. A január óta legélesebb esés véget vetett a Dow Jones és a NASDAQ indexeken nyolcadik hete tartó sorozatos emelkedésnek.

Szerző: Tradenet Global

A Dow Jones –1.75%-kal, az S&P500 index -2.55%-kal, a NASDAQ pedig –2.7%-kal került lejjebb. Április hónap egésze viszont erős hónap volt. A Dow Jones +1.4%-kal, az S&P500 index +1.48%-kal, a NASDAQ pedig +2.64%-kal erősödött.

A hónap utolsó kereskedési napja nagy gyengüléssel végződött az utolsó órában történt esemény hatására – a Tőzsde- és Értékpapír Felügyelet a Goldman Sachs óriásbankot csalással vádolta meg. A hír április közepén pattant ki, amikor a tőzsdefelügyelet benyújtotta periratát a bank és John Paulson befektetési cége ellen. A Felügyelet szerint a bank jelzáloggal fedezett értékpapírokat adott el ügyfeleinek, ám az erről szóló információkat visszatartotta. A hírt a pénteki kereskedés során közölte a Wall Street Journal. Az S&P hitel- és befektetési minősítő Amerika legjövedelmezőbb bankjának részvényeit eladásra minősítette le 140 dolláros célárral.

Április második felében számottevően megnövekedett a volatilitás. Ennek egyik oka a kivételesen erős gyorsjelentések voltak. Az első negyedéves profitok a valaha volt legnagyobb mértékben lépték túl a várakozásokat. A cégek 78.4%-a, aki már közzétette a jelentését, túlteljesítette a piac előzetes becsléseit.

Április legnagyobb sztorija mégis az európai piacok esése volt a görög, spanyol és portugál államadósságok körüli aggodalmak miatt. Az S&P hitelminősítő Görögországot átsorolta a bóvli kategóriába, és a spanyol és portugál államkötvényeket is leminősítette.  A görög adósság miatti aggodalom elülni látszik, ahogy az eurózna döntéshozói egyre közelebb kerülnek egy mindenki számára elfogadható megoldáshoz. Görögország az eurózóna egyik legkisebb gazdasága, és leminősítése messze kisebb következményekkel jár, mint Spanyolország vagy Portugália esetében. Az S&P lépése tehát nem bír túl nagy jelentőséggel, mivel az csak egy befektetési leminősítés, és csupán figyelmeztető jelként értelmezendő. Amíg másik európai gazdaságot nem minősítenek, gyengének, az aggodalmak nem túl jelentősek.

A SPY ETF, ami az S&P500-at képezi le, a héten megnövekedett volatilitást mutat, az indexek idegesen mozognak az éves csúcsok körül, hirtelen ugrásokat produkálva az eső napokon.

Mostanában az index a 20 napos mozgóátlag körül ingadozik. Az elmúlt két hónapban ez az indikátor tartotta meg a piacot. Egy egyértelmű jelet kell látnunk ennek a szintnek a letörésére ahhoz, hogy a korrekció kezdetéről beszélhessünk, Múlt héten a chipszektor új 2010-es és egyéves csúcsra tudott törni. Bár erejének nagy részét elveszítette a kitörés napján, és rossz ízű hullócsillag gyertyával búcsúzott, ennek hatása csak akkor válik jelentéktelenné, ha a szektor 405 pont fölé emelkedik. A chipszektort jelenleg a piac vezetőjeként látjuk, és a szektorban bekövetkező hanyatlás a részvénypiac korrekcióját jelezheti előre.

Mi várható a héten a Wall Street-en?

Hétfő: A jelentési szezon két legfontosabb hetét már letudtuk. Ez a hét az ISM gyártói index közzétételével és a befektetők pénteki zuhanásra adott reakciójával kezdődik.

Kedd: a hangulatot az ingatlanpiaci adatok határozzák meg.

Szerda: a nyitás előtt megjelenő ADP foglalkoztatottsági adatok indítják a volatilitási táncot a pénteki munkanélküliségi adatok előtt.

Csütörtök: A heti munkaerő-piaci adatok határozzák meg a kereskedés hangulatát, és az indexeket a pénteki munkanélküliségi adatokról szóló pletykák fogják befolyásolni..
 
Péntek: Az áprilisi foglalkoztatottsági adatok a nyitás előtt jelennek meg. Ez színezi meg a szokásosnál érdekesebb pénteki kereskedést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.