BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még Rodolfónak is tudnának újat mutatni a bankok

Újabb és újabb gyöngyszemek kerülnek elő a bankszektorbeli trükkökről, cseles mozzanatokról – fogalmaz a Cashline.

A legfrissebb áttekintő azt taglalja, hogy több befektetési bank is jelentős kozmetikázást hajtott végre az utóbbi években azért, hogy a negyedéves jelentésekben szebb képet fessen magáról. Ilyenre természetesen nem csak a most mőködő pénzintézetek esetében került sor, a már csődbe ment Lehman Brothers és társai is szívesen éltek hasonló trükkökkel.

A Lehman esetében idén márciusban derült ki, hogy Repo 105 és Repo 108 nevő gépezeteik rendszeresen a negyedéves zárások előtt teltek meg mindenféle problémás eszközzel, amelyek 50 milliárd dolláros mozgásteret biztosítottak a bankház számára. 2006-2007 tájékán egyébként nem csak ők, hanem más bankok is szívesen éltek ezekkel a rendkívüli lehetőségekkel (főként az ingatlanpiachoz, egyéb hitelekhez kötött származékos termékek kapcsán). A bankszektor lobbierejét és hatalmát azonban mi sem jelzi jobban, hogy márciusban napirendre került a Lehman egykori könyvvizsgálójának, az Ernst&Young-nak a hírneve. Azóta azonban érdekes módon semmit nem hallani a történetről.

A média azonban nem nyugszik, tegnap a Bank of America, Citigroup és a Deutsche Bank került fókuszba, miután egy kommentár szerint negyedéves gyakorlattá vált a kereskedési tevékenység pénzügyi forrását biztosító gépezetek eltüntetése a gyorsjelentések zárása előtt (lényegében repoügyletekről van szó, amelyeket eladási tranzakcióként tüntettek fel, holott leegyszerősítve hitelt vettek fel). A bankok azzal védekeztek, hogy eszközeiknek csak egy töredékét érintette az ügy, azonban mindez a hozzáállás remekül illeszkedik az elmúlt évek pénzügyi paradicsomába.

Ma az amerikai GDP-adat okozhat némi kivárást a kereskedésben, a délután megjelenő indikátor a második nekifutást tükrözi az első negyedéves gazdasági aktivitás számszerősítésének kapcsán. Az április végén megjelent első mintavétel szerint évesített alapon 3,4 százalékkal gyarapodott az össztermék, amelyből a vállalati készletállomány bővülése 1.6százalékpontot magyarázott (vagyis lényegében a bővülés fele részben azzal magyarázható, hogy a korábbi relatíve alacsony termelési és készletezési szint is
növekedett.

Az első felülvizsgálat erős fogyasztási volument és csökkenő beruházási tevékenységet jelzett, kérdés, hogy az azóta eltelt egy hónap mennyiben változtatta meg a korábban jelzett tendenciákat. Az igazi, befektetők fantáziáját sakkban tartó faktor azonban sokkal inkább a folyó negyedéves és az azt követő időszakok gazdasági teljesítménye, amellyel kapcsolatban továbbra is komoly kockázatok állnak fenn.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.