BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhanó tőzsde és forint

Nem szűnnek a Dél-Európával kapcsolatos aggodalmak, ezért zuhan az összes hazai eszköz árfolyama – mondják a lapunk által megkérdezett elemzők. „A Görögországnak szánt mentőcsomaggal csak elodázni sikerült a problémát” – mondja Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. A piac leginkább attól tart, a PIIGS csoportba (ezek Görögország mellett Portugália, Írország, Olaszország és Spanyolország) tartozó többi állam is hamarosan a görögökéhez hasonló gondokkal szembesül majd, és ezek megmentése – mivel lényegesen nagyobb országokról van szó – jóval többe kerülhet majd, és ma még beláthatatlan következményekkel járhat. A spanyol mentőcsomagról például úgy hírlik, 280 milliárd euróba kerülne, több ilyen mértékű program pedig a német és francia bankrendszert is kikezdhetné.

Az euróövezettel kapcsolatos aggodalmaknak is köszönhető, hogy az uniós közös fizetőeszköz ára tegnap már alig haladta meg az 1,3 dollárt, vagyis az euró árfolyama több mint egyéves mélypontra került a dollárral szemben. Ezt a trendet csak erősíti, hogy miközben az eurózónából rossz hírek érkeznek, az Egyesült Államokban kedvező GDP-adat látott napvilágot, és a tengerentúlon a kamatemelési ciklust is korábbra várják a befektetők. „Az euró további sorsa attól függ, folytatódik-e a kínlódás a mentőcsomagok körül” – mondja Szántó András, az Equilor devizaüzletág-igazgatója. Ha így történik, a szakember szerint tovább gyengülhet az európai fizetőeszköz, bár az euró/dollár árfolyam az idén tartósan még nem sülylyed 1,3 alá.

A forintot is kikezdte a rossz hangulat. A magyar fizetőeszköz az euró ellenében a 275-ös szintig süllyedt, a dollár pedig 210 forintba került tegnap. Az eurónál ez három hónapos mélypontot jelent, a zöldhasú pedig csaknem egy esztendeje volt utoljára ilyen drága. Ezzel az árfolyammal azonban a szakemberek szerint még nincs gond. „A 265–280 forint közötti euróval mindenki ki van békülve” – mondja Szalma Csaba, ha azonban ennél tovább gyengül a forint, elképzelhető, hogy az állampapírpiacon elkezdik majd beárazni a kamatemelési várakozásokat. Szántó András volatilis forintpiacra számít a következő hetekben. Az árfolyam a 280-285-ös szinten tetőzhet, ha viszont elcsitulnak az európai aggodalmak, ismét 260 forintos vagy még annál is olcsóbb euróra lehet számítani.

Az állampapírpiacon egyébként a hozamok ismét emelkedni kezdtek. A tegnapi három hónapos diszkontkincstárjegy-aukción 2 bázisponttal, 4,92 százalékosra nőtt az átlaghozam, a referenciaráták pedig a legrövidebb lejárat kivételével minden időtávon emelkedtek, mégpedig 5–32 bázisponttal. Az állampapírpiacot egyébként kevésbé viseli meg a dél-európai válság, mint a Lehman-csőd utáni krízis, mivel az elmúlt szűk két évben lecsökkent a külföldiek állománya – mondja Szalma Csaba.

A részvénypiac viszont érzékenyen reagál az eseményekre. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX tegnap 3,5 százalékkal, 23 688 pontig sülylyedt, a vezető részvények árfolyama is kivétel nélkül esett. A nemzetközi piacokon sem volt jobb a helyzet, az amerikai tőzsdék lapzártánkkor 2-2,5 százalékos mínuszban álltak. „Ennek oka a dél-európai krízisen túlmenően a profitrealizálás” – mondja Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője. Erre utal a szakember szerint, hogy a befektetők még a jó hírekre is eladással reagálnak. HB









Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.