BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

K&H: tovább épül a műgyűjtemény

Több mint harminc képzőművészeti alkotás, összesen húszmillió forint értékben - eddig ennyi a mérlege a K&H bank kortárs műgyűjtői tevékenységének.

Hendrik Scheerlinck, a bankcsoport vezérigazgatója budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: lezárult a K&H által másfél évvel ezelőtt indított alkotói ösztöndíj program második fázisa, amelynek eredményeként Födő Gábor két alkotása is bekerült a bank kollekciójába. A "Művészet a jobb, teljesebb világért" című gyűjteményt más fiatal (Sipos Eszter, Soós Nóra, Énzsöly Kinga) és a középgenerációhoz sorolható (Várnai Gyula) magyar művészek munkái is gyarapították az utóbi fél esztendőben.

A K&H a műalkotások vásárlására pénzt fordító hazai nagyvállalatok között eddig egyedüliként határozott úgy 2008-ban, hogy értékesíti az addig felhalmozott, heterogén és éppen ezért gyűjteménynek alig nevezhető műtárgyegyüttesét. Ezt követően neves szakemberekből (Petrányi Zsolt Műcsarnok-főigazgató, Szurcsik József képzőművész és Topor Tünde művészeti tanácsadó) álló tanácsadó testületet kértek fel egy határozott profilú kortárs gyűjtemény létrehozására, és az ehhez kapcsolódó ösztöndíj program vezetésére.

Födő Gábor után a fél éven át havi 125 ezer forintos juttatással járó ösztöndíjprogram újabb díjazottja Kovács Budha Tamás. A húszas éveiben járó képzőművész a street art, a graffiti világából érkezett, és a tanácsadó testület szerint eddigi alkotásaival kiemelkedő művészi érettségről és technikai tudásról adott számot.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.