BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megnyugodhat a forint, de sokkal erősebb már nem lesz

Erősödött a forint ma reggel: kilenc óra magasságában egy euró 281,47 forintot ért, hétfőn későn este még valamivel 282 forint járt az uniós deviza jegyzésára. Tíz órára megint gyengülni kezdett a magyar deviza.

Piaci vélemények szerint a következő napokban megnyugodhat a forint árfolyama, de nem valószínű, hogy az euró ára a 280 forintos szint alá csökken. A dollárral szembeni forintjegyzések 234, míg a svájci frankkal szembeniek 204 körül mozogtak ma reggel a bankközi piacon.

A forint pillanatnyi árfolyamát itt megtekintheti!

A nemzetközi piacokon némileg romlott a befektetői hangulat, és ezzel a kockázatvállalási hajlandóság is csökkent. Így hasonlóan reagáltak a piaci hangulatra a térség devizái is: ma reggel a cseh korona és a lengyel zloty is erősödött az euróhoz képest 0,03, illetve 0,16 százalékkal.

A környező országok esetében a befektetők megítélésén minden bizonnyal javított a magyar és a cseh első negyedévi GDP-növekedési adat is, amely mindkét ország esetében a recesszóból való kilábalásra, vagyis a gazdasági fellendülés megindulására utal. És ez még akkor is igaz, ha a cseh és magyar gazdasági bővülés üteme elmarad a lényegesen jobb szlovák és lengyel növekedéstől.

A magyar nemzeti valutának továbbá jót tesz az is, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság üdvözli a kormány gazdasági elképzeléseit. A hét első felében Budapesten tartózkodó IMF-küldöttség megállapításai alapján Matthias Mors, a brüsszeli bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának megbízott igazgatója és Barbara Kauffmann, a főigazgatóság Magyarországgal foglalkozó csoportjának vezetője megállapította, hogy a magyar kormány elkötelezett a korábbi megállapodással összhangban álló, idei 3,8 százalékos államháztartási hiánycél mellett, és szükség esetén hajlandó további korrekciós intézkedések bevezetésére - olvasható az Európai Bizottság közleményében. A nemzetközi szervezetek részéről a következő felülvizsgálat júliusban várható.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 114,24 pontos csökkenéssel, 20 800,83 ponton nyitott csütörtökön. A legutóbbi, szerdai záró értékéhez képest ez 0,55 százalékos gyengülés. A nyitás utáni órában a vezető részvények általában egy százalékkörüli mínuszban tartózkodtak. 

Részletes piaci adatokért kattintson ide!

Ami a nemzteközi piacokat illeti, az amerikai részvényindexek tegnap a hosszan tartó emelkedésből végül zárás előtt negatívba fordultak, és végül bő fél százalékos mínuszban zártak. Hajnalban azonban az ázsiai indexeknek jót tett, hogy éves viszonylatban hozzávetőleg 50 százalékkal nőtt a kínai export.

Ma a piacokat az Európai Központi Bank kamatdöntése, illetve az azt követő sajtótájékoztatón elhangzó nyilatkozatok befolyásolhatják, valamint továbbra is meghatározó, főleg az amerikai tőzdsék szempontjából, a BP sorsa, amelynek esetében már csődközeli helyzetet is emlegetnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.