BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A héten 291-ig gyengülhet a forint az euróval szemben

Kis mértékben erősödött a forint kedd reggel az euróhoz képest: az uniós devizáért 285,95 forintot kértek a londoni bankközi devizapiacon, szemben a hétfő esti 286,13 forinttal. Később, negyed tíz után azonban már újra 286 forint fölött volt az euró ára. Ugyanekkor a dollárért 220,50, a svájci frankért 209,22 forintot kértek.

A nemzetközi befektetői hangulat óvatosan optimista a hét második napján. Az euró ára tegnap este óta tartósan az 1,30 dolláros szint körül alakul, és a dollár gyengélkedése általában kedvezően hat a kelet-közép-európai devizák erősödésére.

A forint árfolyamának további alakulásáról ugyanakkor ellentétes nézeteket vallanak a piacon. Az MTI által megkérdezett elemzők egyik csoportja szerint a forint a térségbeli devizákkal együtt várhatóan erősödök kissé a héten, ezzel szemben a másik prognózis azt mondja, hogy a hazai deviza elszakadt a térségbeli társaitól és a héten 287 és 291 forintos euró jegyzés közötti árfolyamokat érhet el.

Az elemzői várakozásoknál kedvezőbb újlakás értékesítési statisztikák láttak napvilágot a tengeren túlon, aminek következtében emelkedtek az amerikai részvényindexek: az S&P 500 1,11, a Nasdaq Composite 1,17, a Dow Jones 0,96 százalékot erősödött. Az ázsiai tőzsdéket ma reggel inkább a negatív hangulat jellemezte: a Nikkei 0,1 százalékos mínuszban zárta a kereskedést és a kínai tőzsde is 0,3 százalékot esett.

A Budapesti Értéktőzsde az emelkedés jegyében nyitotta a napot. A BUX a nyitás utáni órában 1 százalék fölötti pluszban áll. A vezető részvények közül az MTelekom már 2 százalékot meghaladó pozitívumot ért el, de az OTP is közelíti ezt a szintet. A Mol, az Egis és a Richter egy százalék alatti pozitív tartományban tartózkodik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.