BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szakadékból mászott vissza a forint

A zárás idejére a forint a délelőttinél erősebb sávba csúszott, a tőzsde pedig a tegnapi mélyrepülés után kissé pozitívabb hangulatban fejezte be a napot.

A BÉT zárásakor egy euró 287,64 forintot ért. A hazai deviza kicsivel a 290-es szint alatt kezdte a napot, majd Orbán Viktornak a hiánycéllal kapcsolatos megjegyzését követően erősödni kezdett.

A forint egyelőre nem tör ki a 287,60 és 287,90 közötti sávból. A dollár ára jelenleg 223,28 forint, a svájci frankkal 212,71 forinton kereskednek. A Világgazdaság Online-nak nyilatkozó elemzők szerint a következő hetekben hasonló bizonytalanság lesz majd a jellemző a hazai parkettre és a forint akár új negatív rekordot is felállíthat az euróval szemben.

Az elmúlt hetek belpolitikai fejleményei, a rosszabbra fordult nemzetközi klíma és az EU-IMF párossal félbeszakadt mostani tárgyalások nem tettek jót a forinthozamoknak, mindezen tényezők legalább 100 bázispontos hozamemelkedést okoztak az éven túli lejáratokon. Mindezek ellenére azonban nem valószínű, hogy a kialakult helyzet beláthatatlan katasztrófába torkollik - értékelte az elmúlt napok fejleményeit Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

A BUX 0,46 százalékos pluszban, 21 943 ponton zárt, a blue chipek közül egyedül a Mol maradt 0,97 százalékos mínuszban, az olajpapír ára a záráskor 19 805 forint volt. Az OTP 1,44 százalékos pluszban, 4 920 forinton zárt, a Magyar Telekom értéke 1,62 százalékkal, 688 forintra emelkedett. A Richterért 0,42 százalékkal többet, 43 990 forintot adtak a záráskor.

A mai államkötvény aukció csak részben volt sikeres, az ÁKK a terveknél 10 milliárd forinttal kevesebb állampapírt értékesített, ez pedig negatívan hatott az európai bankok részvényeinek árfolyamára is.

Ez nem csoda, hiszen Magyarország csődkockázata megugrott a hétvégi IMF-EU-tárgyalások megszakadása után.Az országlistán Magyarország a 6. legrosszabb helyen áll az egyéves cds-felárakat (credit default swap - törlesztéskockázat-biztosítási díj) tekintve.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.