BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eltűnnek a devizahitelek

A hét végére hatályba léphet a jelzálogkölcsönökre vonatkozó jogszabály

Napokon belül hatályba lép az a törvény, amelynek értelmében nem jegyezhető be jelzálogjog devizahitelre: így azoknak az adósoknak, akik euróban kívánnak lakáscélú, illetve szabad felhasználású jelzáloghitelt igényelni, azonnal cselekedniük kell. Drasztikus irányváltást több okból sem hoz a jogszabály.

A deviza-jelzáloghitelek pozícióit már jelentősen rontotta a körültekintő lakossági hitelezésről szóló kormányrendelet márciustól hatályos része, amelynek értelmében a hitel/fedezet arány maximuma e kölcsönöknél alacsonyabb, mint a forintalapúaknál. Másrészt az utóbbi hónapokban maguk az ügyfelek is óvatosabban nyúltak a devizaalapú kölcsönökhöz. Mindezek tükrében nem meglepő, hogy májusban devizaalapon 6,8 milliárd forintnyi új jelzáloghitelt nyújtottak a pénzügyi szolgáltatók a háztartásoknak, ez az összmennyiség alig ötödét jelenti.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.