BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Fáj-MF - A kormány ámokfutásba kezd a bankadó kapcsán"

Ez a két kifejezés jellemezte a hétvégét a Cashline szerint. Piaci kommentárok szerint az verte ki a biztosítékot az IMF-nél, hogy a magyar kormány nem ragaszkodott szorosan az idei 3.8 százalék-os és a jövő évre elvárt 3 százalék alatti hiánycélhoz (2011-re a konvergencia program 2.8 százalék-ot ír elő), emellett a nézeteltérés nem csökkent a bankadó és a jegybankelnök fizetése kapcsán.

A kormány megelőző lépésként 100 milliárd forintos megtakarítást irányzott elő az idei évre, azonban az elemzők szerint kérdéses, hogy ez elegendő lesz-e a bizalom visszaszerzésére. Egyes kommentárok szerint érdemi előrelépésre a kormány csak az október eleji önkormányzati választások után szánná magát, bár lehet, hogy a mostani helyzetből fakadóan ennél hamarabb kell lépnie a kabinetnek.

Ahogy azt korábban jeleztük, más ágazatok felé is terelődhet a figyelem, így a gyógyszerszektor szereplői is előtérbe kerülhetnek, főként az E-Alap dagadó hiányának tükrében. A forint kereskedése már a reggeli órákban reagált a mozgásokra (az EUR/HUF-jegyzés 289 fölé ugrott), vélhetően a tőzsdén és a kötvénypiacon is hasonló profitrealizálást láthatunk a mai napon. A Budapesti Értéktőzsde már a reggeli órákban meredeken zuhant, a legnagyobb vesztes az OTP. A CDS felár 47,5 bázisponttal, 370-re emelkedett reggel.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

3 milliárd forintot húzhat ki az FHB zsebéből egy törvénytervezet. Az összeg azonban nem ismeretlen, mivel azt a bank irányozta elő a kormányzat részére a 30 milliárd forintos hitel kapcsán. Az FHB azonban ezt a hitelt az esedékes osztalékfizetés előtt törlesztette, így az állam elesett a várt 3 milliárd forintos összegtől. Természetesen felmerül a kérdés, hogy az előtörlesztéskor miért nem követelték az összeget a banktól. A válasznak azonban sejthetően a betegeskedő bankadóhoz van köze, amelynek kapcsán a kormány lassacskán ámokfutásba kezd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.