BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégsem viselik olyan könnyen a piacok az IMF-ügyet

Az alapvetően továbbra is pozitív nemzetközi befektetői hangulatban reggelig még meg tudta tartani tegnap elért erejét a forint, az euróval szembeni jegyzések kilenc-negyed tízig a 284-es szint körül jártak.

A dollár és a svájci frank ára sem módosult érdemben a tegnapi esti 220, illetve a 211 forint körüli szinthez képest. Nem sokkal kilenc óra után azonban az egyik nemzetközi hitelminősítő, a Moody''s bejelentette, hogy felülvizsgálati listára tette a magyar államadósság besorolását. A hírre érezhetően esett a forint, a jegyzés 286 forint fölé ugrott pár perc alatt.

Mivel a másik két nagy hitelminősítőnél rosszabb kategóriában van Magyarország, valószínű, hogy a Moody''s is hasonló döntést hoz majd a felülvizsgálat után. Vagyis mégsem viselik olyan könnyedén a piacok a kormány és a Nemzetközi Valutaalap búcsúját, mint ahogyan az elmúlt napon látszott. 

Ma este fontos, piacot befolyásoló esemény várható még, este 6 órakor teszik közzé az egész világon kiemelt figyelemmel követett európai banki stressztesztek eredményeit. Ezek ma este már alapvetően befolyásolhatják az esti amerikai kereskedést, majd hétfőn az ázsiai és európai, így a magyar kereskedést is.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX egyébként péntek reggel 73,68 pontos emelkedéssel, 22 350,86 ponton nyitott. A legutóbbi, csütörtöki záró értékéhez képest ez 0,33 százalékos erősödést mutatott. Egy szűk órával a nyitás után azonban már kisebb negatív tartományba fordult azyindex, a vezető papírok közül tíz óra előtt pár perccel már csak a gyógyszergyáriak jeleztek némi erősödést.  

Eséssel indítottak ugyanakkor a vezető nyugat-európai tőzsdék a hét utolsó napján. A befektetők egy része kivárásra rendezkedett be a vezető 91 európai bank stressz tesztjének az eredményismertetése előtt. A londoni FTSE 0,4 százalékkal, a frankfurti DAX 0,3 százalékkal, a párizsi CAC 0,1 százalékkal gyengült a kereskedés első perceiben.
Világgazdaság Online

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.