BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem elég stresszes a teszt

A Bank of America Merril Lynch elemzést készített az európai banki stressz tesztek eredményéről és azt találta, hogy a befektetők összességében pozitívan vélekednek a helyzetről.

A pénzintézet 166 befektetők kérdezett meg a 91 európai bank állapotát feltáró stressz tesztekről, amelyen hét bank bukott meg. A többségi vélemény szerint a vizsgálat nem támasztott elég szigorú követelményeket, ugyanakkor összességében megfelelő betekintést engedett a bankok működésébe.

A bizalmat jelzi, hogy – mint arról a Reuters beszámol – a válaszadók 77 százaléka nyilatkozott úgy, hogy megfelelő ár esetén további befektetést eszközöl a szektorban. A befektetők túlnyomó többség nem gondolja, hogy a bankoknak problémát jelent a megfelelő tőke megteremtése, mindössze 11 százalék jelölte meg ezt a tényezőt. A kritikus pontok között 56 százalékkal a likviditás szerepel első helyen, míg a megfelelő profit megtermelése 26 százalék szerint jelenthet nehézséget.

Craig Coben, a bank európai részvénypiacokban illetékes elemzője úgy látja, hogy még ebben az évben számos bank emelheti tőkéjét, bár nem valószínű, hogy sürgős intézkedéseket tennének a cégek. Ezzel a megkérdezettek 38 százaléka is egyetért, csakúgy, mint azzal, hogy a tesztelők által meghatározott 3,5 milliárd eurós tőkehiány a valósnál alacsonyabb.

A Morgan Stanley menedzsere korábban úgy fogalmazott: elmulasztott lehetőséget jelent a stressz teszt, a vizsgálat pedig nem árult el semmit, amit eddig nem tudott volna a piac.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.