BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bankok húzzák fel az európai tőzsdéket

Az európai részvények kurzusa hétfőn emelkedett a kereskedés kezdetén, miután a francia BNP Paribas bank a vártnál jobb eredményekről számolt be.

Hétfőn kora reggel a vezető európai részvényeket tömörítő FTSE Eurofirst 300 index 0,9 százalékkal emelkedett és 1 053,14 pontot ért el. Az index 5 százalékkal emelkedett júliusban, ezzel első havi javítását tudhatta maga mögött március óta.

A BNP Paribas részvénykurzusa 4,3 százalékkal emelkedett, miután a vártnál jobb második negyedévi nettó profitra tett szert. Az HSBC pedig közölte, hogy adózás előtti profitja 30 százalékkal emelkedett, ennek hatására 4 százalékkal emelkedett a részvények árfolyama.

A BNP Paribas francia bank második negyedévi nettó profitja 2,1 milliárd euróra emelkedett, ami 31 százalékos növekedést jelez a tavalyi azonos időszakban mért profithoz képest. A lakossági banki tevékenység eredményezte az "óriási bevételnövekedést", amelynek a hajtóereje a jelzálogkölcsönök iránti erős kereslet volt - közölte a BNP.

Ám a befektetési banki divízió bevételei 30 százalékkal csökkentek. A francia bank közölte, hogy növelni akarja piaci részesedését Európában és a Földközi-tenger térségében, de az Egyesült Államokban is, ahol a tulajdonában lévő BancWest cégen keresztül van jelen.

Heino Ruland, a frankfurti Ruland Research vezetője a Reutersnek úgy nyilatkozott : a vállalati jelentések megtették hatásukat a részvénypiacra, a befektetők rendre emelik az árakat. Ugyanakkor kérdéses az amerikai gazdaság állapota és egy esetleges "W" – alakú recesszió lehetősége.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.