BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lejtőn az OTP, a pesszimizmus az úr a parketten

Borús az időjárás és borús a hangulat a piacokon. Bizonytalanok a befektetők, akik a következő napokban megjelenő kulcsfontosságú amerikai makroadatok (átfogó munkaerőpiaci jelentés, konjunktúra-folyamatra utaló számok) előtt nem vállalnak kockázatot.

A részvénypiacok esnek, a menedéknek tekintett devizák - a dollár, a japán jen és a svájci frank - egyre csak erősödnek. Az alpesi fizetőeszköz esetében már meg is született az új történelmi csúcs: az euróval szemben az 1,2950-es szintnél, a forint esetében pedig a 222-es jegyzésár környékén.

A forint a romló hangulatban az euróval szemben is tovább esett; reggel általában 287 forint körül kértek az uniós devizáért a bankközi devizapiacon, de volt, amikor a 288-as szint közelébe is felugrott az ár. A dollár ugyanekkor 227 forintba került.  A forint megítélésének mindezek mellett nyilván nem tett jót Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi megszólalása sem, mely arra utalt, hogy Magyarország nem törekszik új hitelmegállapodásra a Nemzetközi Valutaalappal.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

A bizonytalanság, a kivárás, az óvatos pesszimizmus beárnyékolja a részvénypiacokat is. Amerikában a pénteki szárnyalásnak tegnap már nyoma sem volt, és hajnalban az ázsiai börzék is lefelé fordultak. A főbb európai tőzsdék ugyancsak gyengüléssel kezdték a reggeli kereskedést: a londoni FTSE-100 index 1,28 százalékos, a frankfurti DAX-30 index 1,17 százalékos, a párizsi CAC-40 index 1,33 százalékos veszteséget jelzett az első percekben.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 297 pontos csökkenéssel, 21 672,12 ponton nyitott. A hétfői záró értékéhez képest ez 1,35 százalékos gyengülésnek felel meg. Szűk egy órával a nyitás után a gyógyszergyári papírok minimális pozitív, az MTelekom és a Mol kis negatív tartományban tartózkodtak. Az OTP árfolyamesése viszont megközelítette a mínusz 2 százalékot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.