BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot kaszálhattak, akik hittek az euróban

A júniusi négyéves mélypont után ralizni kezdett az euró, így nagyot veszítettek azok, akik a medvékre fogadtak.

Május 14-án Paul Volcker, a Fed volt vezetője még az euró szétesését vizionálta, ehhez képest azóta 5,99 százalékot erősített a közös európai deviza a dollárhoz képest. Aki június 18-án a rossz jelek hatására úgy döntött, nem vásárol eurót, az 7,3 százalékos profittól esett el.

Az euró a június 7-i 1,1877 dolláros mélypontról első körben a 750 milliárd eurós segélycsomag hatására tért magához, így nem csoda, hogy egyes elemzők úgy látják, a rali nem tart sokáig. Ezek közé tartozik a Gartman Letter szerkesztője is, aki szerint az euróval kapcsolatban tavasszal felvetett problémák nem tűntek el, így a deviza számára alapvetően a lefelé mutató trend érvényes. Ezzel ért egyet a világ legnagyobb fedezeti alapjának vezetője is.

A Rogers Holdings menedzsere úgy látja, hogy az eurót belülről rengette meg a tény, hogy a zóna egyes tagjai csődközelbe kerültek. Rogers továbbra is arra számít, hogy Görögország csődöt jelent, és Spanyolország is követi. Az FX Concepts LLC elemzője, John Taylor szintén úgy nyilatkozott a Bloomberg televíziónak, hogy a görög, és spanyol gazdasági adatok rosszabbak lesznek, mint amire számítanak.

Ugyanakkor Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke augusztus 5-én úgy nyilatkozott, hogy a harmadik negyedéves eredmények a vártnál jobban alakulnak, az európai szolgáltató ágazat, és a feldolgozóipar felpörgött júliusban. A bikák hívei azzal érvelnek, hogy az eurózóna tagjai túl nagy politikai tőkét fektettek a közös devizába ahhoz, hogy most veszni hagyják, ezért várható, hogy megvalósítják a stabilitáshoz szükséges döntéseket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.