BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pingpongoznak a befektetők az olajárral

Az olajárak némileg növekedtek szerdán Ázsiában, miután a három héten át tartó 13 százalékos árcsökkenés vonzotta a vevőket, ám a gyenge gazdasági adatok tompították az elért nyereséget.

Az irányadó minőségű olaj barrelenkénti ára októberi szállításra 24 centtel 71,87 dollárra emelkedett a New York-i árutőzsde elektronikus kereskedelmében késő délután, Kuala Lumpur-i idő szerint – jelenti az AP. A befektetők ma vásárlási alkalmat láttak, hiszen az olaj ára három hét alatt 13 százalékkal csökkent.

"Az ingatag globális gazdasági helyzet továbbra is nyomást gyakorol az olajárakra" - véli Victor Shum, a Purvin and Getz energia ügyekben illetékes tanácsadója. Tegnap csökkent az árfolyam, miután használtlakások eladására vonatkozó mutató a vártnál rosszabbul alakult az Egyesült Államokban. Emellett a piaci hangulatot rontja a továbbra is magas munkanélküliség, és a térség gyenge feldolgozóipari tevékenysége, amely mind a kilábalás lassulására mutat.

Az árfolyam hamarosan fundamentális adatokra támaszkodhat, hiszen az amerikai energiaügyi minisztérium szerdán hozza nyilvánosságra a felfrissített jelentését a készleltekről. Az American Petroleum Institute kedden közzétett jelentése szerint a nyersolajkészletek a múlt héten váratlanul 1,85 millió barrellel csökkentek, ám a benzinkészletek 692 ezer hordóval nőttek. Ez egyébként éppen ellentétes volt a McGraw-Hill korábbi prognózisával, amely a nyersolajkészletek csökkenését vetítette elő.

Shum szerint a 70 dolláros szint lehet az alsó támasz az olaj számára, és a gazdasági fejlődés függvényében a magasabb, 70-es szint feletti tartományokba várja az árfolyamot az év végére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.