BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tizenöt éves mélypont felé tart a dollár

A dollár nyolchavi mélypontot érintett meg a jennel szemben szerdán, és abba az irányba tart, hogy az 1995 óta feljegyzett legalacsonyabb szintet érje el.

Mindez annak nyomán várható, hogy a gyenge amerikai adatok és azok a hirek, melyek szerint a Federal Reserve a politika további enyhitésére készül, lenyomták a kicstárjegyek hozamát.

A dollár kurzusa 85,32 jenig esett, ami a legalacsonyabb szint a múlt év november vége óta, és később 85,40 jenes szinten adták-vették, ami 0,4 százalékos csökkenés az előző naphoz képest. Amennyiben a dollár jegyzése a novemberi 84,82 jenes mélypont alá csökken, ezzel a legalacsonyabb szintet éri el az utóbbi 15 évben.

A dollár az amerikai gazdaság gyengülésével kapcsolatos hírek hatására kezdett gyengülni, de a zöldhasút gyengítette az is, hogy a piac a Fed elnökének beszéde után arra számít, hogy az amerikai jegybank a pénzügypolitika további enyhítésére készül.

Ma már sokan vélekednek úgy, idő kérdése, mielőtt a dollár a jennel szemben eléri a 15 évi mélypontot, tekintettel arra a különbségre, amely az amerikai és a japán hatóságok devizapolitikával kapcsolatos álláspontja között fennáll - mutatnak rá a Reutersnek nyilatkozó elemzők és kereskedők. "Washington a dollár gyengülését akarja, mert az segítene a gazdaságnak, hogy elkerülje a deflációt." Ugyanakkor az elemzők szerint a japán jegybanktól nem várható enyhítés, hiszen a jen csak a dollárral szemben mutat ilyen erős szintet, így az ország nemzeti bankjának nincs oka arra, hogy közbelépjen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.