BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tizenötéves mélyponton a dollár

A dollár ma tizenöt éves mélypontra csúszott a jennel szemben, miután a befektetők tömegével vásárolják a menedékként funkcionáló devizát.

Egy dollár ma 84,14 jent ért, az amerikai deviza 15 éve nem mutatott ilyen gyengeséget a jennel szemben. A zuhanást az euró is követte, a közös európai deviza 8 éve nem látott mélységbe csúszott a jennel szemben.

A befektetők a negatív piaci hangulat hatására fordultak a japán fizetőeszköz felé, és hanyagolták a kockázatosabbnak tartott dollárt, és eurót. Az árfolyam száguld, és egyelőre semmilyen jel nem mutat arra, hogy Tokió közbeavatkozna, erre egyébként 2004 óta nem volt példa. Yoshihiko Noda pénzügyminiszter az AFP tudósítása szerint ma csak annyit mondott: szoros figyelemmel követik az árfolyamot, de nem kommentálta az intervencióval kapcsolatos felvetéseket.

Hétfőn egyébként a miniszterelnök, és a japán jegybank vezetője telefonon tanácskozott a jen mozgásáról, de döntés nem született. A piac egy része erőteljesebb nyomásgyakorlásra számított a kormány részéről a jegybank felé, míg mások úgy látják: a telefonbeszélgetés azt jelzi, hogy az állam nem készül semmilyen lépésre. A japán kormány egyébként korábban már megpróbálta szóbeli intervencióval csökkenteni a jen száguldását, de a szakértők szerint ez a taktika egyre kevésbé hatásos, ahogy a piaci feszültség nő. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.