BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább esik a forint - az MNB indoklása miatt

Folytatta gyengülését a hazai fizetőeszköz az uniós devizával szemben a monetáris tanács kamatdöntését követően is.

Már délben egyhetes 281,02 forintos mélypontra gyengült a hazai deviza az euróval szemben, mely gyengülést folytatta délután is. A monetáris tanács döntését követően nem sokkal négy óra után 282,38 forintért jegyezték az uniós devizát.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

Az alpesi deviza a múlt héten még a 207 forintos árfolyamon mozgott mára viszont 214,33 forintos szintig gyengült a hazai fizetőeszköz. A dollár is drágul a bankközi devizapiacon, négy óra után 222,71 forintot, nyitóértékénél 1,1 százalékkal többet kérnek egy amerikai dollárért.

A napi devizamozgások elemzése arra utal, hogy a forint gyengülése nagyrészt a mai kamatdöntés utáni jegybanki indoklás miatt következett be. Délután 15 óra után ugyanis nagyot esett a magyar fizetőeszköz, az MT és Simor András MNB elnök ugyanis kamatemelést helyzett kilátásba, amennyiben az inflációs kockázatok fennmaradnak.

Szinte szokásosnak mondható, hogy a régió valutái közül a forint teljesít a legrosszabbul (már a kamatdöntés indoklása előtt is), majd a zlotyi következik, egyfajta "erősorrend" szerint. A cseh korona teljesen elszakadt a visegrádi országok még önálló valutával rendelkező tagjaitól, és erősödött, ahogy a román lej is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.