BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többszöröződött a K&H-profit - nem hárítják át a bankadót

Meglepően jó eredményekről számolt be az idei első félév kapcsán a K&H csoport: a konszolidált, adózott eredmény 23 milliárd forintot ért el, amely több mint két és félszerese az egy évvel korábbinak.

Hendrik Scheerlinck, a K&H vezérigazgatója a féléves számokat bemutató mai sajtótájékoztatón elmondta: a bankcsoport a kedvezőtlen környezet ellenére nagyon jó teljesítményt nyújtott az első félév során, a növekvő adózott eredmény mellett emelkedő működési eredmény, stabil tőkepozíció és likviditás jellemezte az időszakot, bár a hitelköltségek szintje magas maradt.

A K&H egyszeri tételektől tisztított adózott eredménye 10 milliárdról 16 milliárd forintra növekedett, az ügyfélhitelek állománya pedig 0,8 százalékkal esett vissza. Az ügyfélbetéteknél 5,2 százalékos csökkenés mutatkozott 2009 első félévéhez képest, ám a befektetési alapoknál több mint 20 százalékos növekedést sikerült elérni.

A vezérigazgató a bankadó várható hatásait illetően kifejtette: a K&H csoport számára összesen 17,1 milliárd forintos többletterhet jelent az új adónem, ebből a banknak 14,2 milliárd forinttal kell számolnia.

Kijelentette: összhangban a Magyar Bankszövetség álláspontjával, bízik abban, hogy egyszeri, átmeneti jellegű intézkedésről van szó, amelyet 2011-ben újragondol a kabinet, 2012-től pedig az adó mértéke igazodik majd az európai uniós államokban elfogadott szinthez. Hozzátette: amennyiben átmeneti intézkedésről van szó, úgy a bank nem hárítja tovább megnövekedett költségeit az ügyfelekre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.