BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fed a csodafegyverhez nyúlt

Megint a Fed írta a kottát a tőzsdei emelkedéshez, a szeptemberi kamatdöntés jegyzőkönyve ugyanis csodák csodájára az újabb monetáris lazítás lehetőségét taglalta – jelenti a Cashline.

Bár ez a vízió már rég benne van a pénzügyi eszközök árfolyamában, mégis sikerült újabb lokális csúcsokra rángatni az amerikai tőzsdeindexeket, bár a nap végén azért volt némi profitrealizálás. A Fed jegybankárai egyébként megosztottak voltak abban a tekintetben, hogy milyen formában lapátoljanak újabb dollármilliárdokat a tőzsdékre, a kirajzolódó konszenzus azonban korábbi csodafegyver mellett tört lándzsát.

A legkézenfekvőbbnek az amerikai államkötvények vásárlását érezték, amellyel a kamatkörnyezetet tennék még kedvezőbbé, hogy ezzel élénkítsék a gazdasági fellendülést. A gond azonban ezzel az, hogy önmagában a kamatkörnyezet egy finanszírozási tényező, és bár sok projektet elgáncsolhat, egyedül nem képes felpörgetni a gazdasági aktivitást. Ehhez sok egyéb tényező mellett szükséges a stabil és kiszámítható politikai és gazdasági környezet, valamint a megfelelő jövőkép, amelyek nem feltétlenül adottak minden iparágban.

A JP Morgan negyedéves számai fűszerezik a mai napot, a bankház beszámolója az amerikai piacnyitás előtt érkezik (körülbelül 13 órakor). A piaci szereplők 90 centes egy részvényre eső nettó eredménnyel kalkulálnak, a tavalyi év azonos időszakában 82 centre rugó profitot mutatott ki a konglomerátum. A számviteli elvek jelentős fellazulásával abszolút megbízhatatlanná váltak a pénzügyi szektor gyorsjelentései, a piaci hangulat szempontjából azonban mindenképp érdemes lesz figyelni a negyedéves beszámolóra (főleg, mivel az a várható tendenciákról is adhat némi információt).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.