BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aranylázban égnek a piacok

A válság következtében az emberek a részvényeket és befektetési alapokat hagyták ott a nemesfémért

Magyarországon az utóbbi években egyre többen figyeltek fel az arany árának emelkedésére, és már akadtak olyanok is, akik profitáltak az árfolyam jelentős emelkedéséből. Az ország európai uniós csatlakozás óta ugyanis bárki megteheti, hogy aranyba fektetheti pénzét.

A válság miatt az emberek a részvényekből és befektetési alapokból kiábrándulva fordultak az „örök pénz” felé. Az Aranyvilágtanács szeptember végi jelentése szerint először van a magánbefektetők kezében több befektetési arany, mint a világ nemzeti bankjainak aranytartaléka. Jelenleg 8600 forint körül van egy gramm nemesfém ára. Az elemzők közt akad, akik szétpattanó buborékot emleget, más viszont arra emlékeztet, volt már reálértéken a jelenleginél jóval magasabb is az ára.

A sárga nemesfém iránti érdeklődést fokozta, hogy az utóbbi öt évben többször is jelentősen megugrott a jegyzésára. Először 2006 októberében a több évtizede 2300–2500 forintos grammonkénti ár egy hónapon belül 4000 forint fölé emelkedett, majd 2008 őszén túllépte az 5000, 2008 telén pedig 7500 forintos árat.

Magyarországon a II. világháborút követően adóval sújtották és jogilag is korlátozták az aranykereskedelmet. A rendszerváltás érintetlenül hagyta az aranypiacot: 1990 után is csak 25 százalékos áfával és 35 százalékos fogyasztási adóval terhelt áron lehetett aranyat vásárolni. Befektetési célú kereskedésre az ország európai uniós csatlakozása óta van lehetőség. Azóta sem áfa, sem fogyasztási adó nem terheli a befektetési aranyat. Az ezüst, a palládium és a platina viszont áfaköteles. Az országban csak olyan cég kereskedhet arannyal, amely megfelel a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet szakmai előírásainak, és az eladó köteles termékeire visszavásárlási garanciát adnia.

„Magyarországon fő profilban három-négy cég, köztük a miénk árusít és vásárol aranyból készült tömböket és érméket”– mondta a Világgazdaságnak Juhász Gergely, a Conclude Zrt. vezérigazgatója. Az általa irányított társaság ékszerarannyal nem foglalkozik, csak a befektetési arany piacán a legjobb minőségű, 999,9 ezrelék finomságú, úgynevezett „négykilences” rudak, tömbök és érmék kereskedésével. Ezeknek van ugyanis általános, világméretű piaca, a kisebb tisztaságú termékeket csak nyomott áron és szűk körben vásárolják fel újrafinomítás céljából.

A gyártókat a világ nagy tőzsdéi minősítik ismertség és megbízhatóság szerint. Az általuk kiadott nemzetközi auditációt szerzett gyártók termékeit külön bevizsgálás nélkül bármikor megveszik, míg a nem auditáltak termékei esetén ez csak költséges bevizsgálás után történhet meg, ha egyáltalán megtörténik.

A Conclude Zrt. a befektetési aranyat személyesen, webáruházukon, valamint partnereiken keresztül vásárolja, illetve értékesíti. A piacon egyedüliként a kisebb tételekért készpénzzel fizetnek, a nagyobb tételek összegét azonban – versenytársaikhoz hasonlóan – banki átutalással egyenlítik ki. A társaság a felkínált arany fajsúlyának és egyneműségének vizsgálata után fizeti ki az értékét. Kétely esetén felszíni, roncsolásmentes vizsgálatot vagy beolvasztást kér.

A tőlük rendelt tömböket vagy érméket csomagküldő szolgálatok nem kézbesítik. A posta viszont egymillió forintos értékig vállalja a szállítást. A fölött csak értékszállító cég foglalkozik ilyesmivel. Ügyfeleik a megrendelt aranyat vagy bérelt széfben őrzik, vagy biztonságáról maguk gondoskodnak. A Conclude egyébként a napokban indította el – a magyar cégek közül elsőként – befektetési arany letétkezelési szolgáltatását, amelynek keretében a befektetők a cég által őrzött fizikai aranyra tudnak adásvételeket kötni. A vásárlók között nagyvállalkozók éppúgy akadnak, mint nyugdíjukra takarékoskodó átlagemberek. Utóbbiaknak jobb időben széthúzva, adott időközönként rendszeres vásárlásokkal építik fel a befektetésüket, hogy így védekezzenek az árfolyammozgásokból adódó kockázattal szemben.

A magyarországi kereskedelemben a nagybefektetők a „mobiltelefon méretű” 1 kg-os öntött rudat veszik, viszont a londoni tőzsdén az úgynevezett „Good Delivery” rúddal kereskednek, amelynek súlya 400 uncia, azaz 12,441 kg. A legtöbb központi bank is ebben a méretben tartja aranykészletét. Egy ilyen tömb ára mintegy 108 millió forint, így a kisebb tőkéjű magánbefektetőknek ez a rúdtípus nem megfelelő. A 100 grammos és egyunciás színarany lapkák már a lakosság jelentős része számára elérhető árban vannak. Ám minél kisebb a rúd, annál szélesebb az eladási és visszavásárlás közötti árrés.

Tört arany: a karátszámtól függ az ár

Több vállalkozás is foglalkozik ékszerarany vagy tört arany forgalmazásával Magyarországon. Az ékszerarany azonban többnyire ötvözet, és a befektetési aranynál jóval kisebb mértékben tartalmaz aranyat. Ezért értékét elsősorban az aranytartalma határozza meg, amelyet karátszámban adnak meg. Egy arany ékszer annyi karátos, ahányszor 1/24 rész aranyat tartalmaz az ötvözet.

Az ékszerek többnyire 14, 18 és 22 karátosak, amelyek rendre 58,33, 75, illetve 91,67 százalék aranyat tartalmaznak. A tört aranyért 24 karátos tárgyra számolva jelenleg 7750 forintot fizetnek grammonként.

Az ékszerek többnyire 14, 18 és 22 karátosak, amelyek rendre 58,33, 75, illetve 91,67 százalék aranyat tartalmaznak. A tört aranyért 24 karátos tárgyra számolva jelenleg 7750 forintot fizetnek grammonként.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.