BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EKB - A pénztárcák záródnak?

Axel Weber, a Bundesbank elnöke, az Európai Központi Bank elnöki posztjának várományosa erőteljesen kritizálta az intézmény kötvényvásárlási gyakorlatát.

A német jegybank vezetője egy New York-i konferencián leszögezte, az EKB kötvényvásárlási programjának végleg véget kell vetni. Az EKB május óta 63 millió euró értékben vásárolt kötvényeket és egyelőre semmi nem utal arra, hogy befejezné a gyakorlatát.

A The Wall Street Journal megjegyzi, hogy Weber bizonyára felborzolja egyes illetékesek idegeit azzal, hogy nyilvánosan elhatárolja magát az EKB tevékenységétől, tekintve, hogy szinte biztosan ő lesz a szervezet következő elnöke. A Bundesbank elnökének véleménye szerint semmi nem bizonyítja, hogy az EKB államkötvény vásárlásai pozitív hatással járnának, ráadásul ezzel összemosódik a fiskális és a monetáris politika.

Az EKB a következő év végéig biztosítja a korlátlan likviditást az európai bankok számára, igaz, most már csak három hónapos futamidejű hitelekkel. Eközben viszont a Fed ismét mennyiségi könnyítést fontolgat, vagyis míg Európában a szakértők a válságkezelő lépések csökkentését követelik, addig a tengerentúlon ismét rendkívüli intézkedésekre készül a jegybank.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.