BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bankadót kritizálta a Raiffeisen vezére

A Raiffeisen Zentralbank (RZB) vezérigazgatója szerint a bankadó magasabb költséget jelent majd az ügyfeleknek, ráadásul nem is az osztrák szövetségi költségvetést gazdagítja.

Walter Rothensteiner az ORF osztrák tévé hétfő reggeli adásában kifogásolta, hogy a szövetségi állam lemond a befolyó 500 millió euróból 150 millió euróról a tartományok javára, és a pénzt nem a szövetségi állam használja fel.

Rothensteiner ugyanakkor kevésbé tartja drámainak azt, hogy az eredeti bejelentésekkel ellentétben a bankadót nem meghatározott időre vezették be Ausztriában. Az RZB vezére szerint tekintve, hogy a bankadót a stabilitást hivatott biztosítani, elvárható, hogy kivezessék a rendszerből, amint helyreállt a szektor egyensúlya - írja a Die Presse.

Rothensteiner szerint a bankadótól várt 250 millió eurós bevétel irreális és kormánynak tudnia kellene, hogy a pénzintézetek kénytelenek lesznek a költségeket tovább hárítani az ügyfelekre. Ráadásul plusz terhet jelent az értékpapír-nyereségre alkalmazott adó, amely a Raiffesen vezére szerint számos befektetési cég halálát jelenti majd. Ez a vélemény egyébként nem mond ellent Ewald Nowotnynak, az osztrák jegybank elnökének nyilatkozatával, aki úgy látta, jelentősen élénkül majd a verseny a pénzügyi szektorban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.