BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nyugdíjtervek növelik az ország leminősítésének kockázatát

Londoni felzárkózó piaci elemzők csütörtöki helyzetértékelései szerint "centralizációs" törekvések rejlenek a kormányzati intézkedések nyomán egyébként javuló magyar költségvetési kilátások mögött, a nyugdíjpénztári rendszerben tervezett változtatások pedig növelik Magyarország leminősítésének kockázatát, mivel nem javítják a magyar költségvetés szerkezetét.

Az Eurasia Group nevű globális pénzügyi és politikai kockázatelemző csoport londoni szakértőinek véleménye szerint az Írországgal kapcsolatos aggodalmak (a napokban bejelentett pénzügyi támogatási csomag ellenére) továbbra is fennállnak, és a piacok figyelme most már ráirányult Spanyolországra, Portugáliára, sőt Belgiumra is.

A felfordulás közepette azonban "egy másik negatív piaci-politikai sztori is alakulóban van, épp az euróövezet határain túl, Magyarországon".

A Fidesz-kormány az elmúlt hetekben "egy sor" olyan intézkedést jelentett be, amelyeknek kedvező hatásuk lesz a jövő évi államháztartási deficitadatokra. Ez azonban "elterelte a figyelmet" olyan, "potenciálisan aggályos" fejleményekről, mint például a költségvetés szerkezeti reformjának "általános hiánya", a költségvetést felügyelő testület "kizsigerelése", az alkotmánybírósággal kapcsolatos változtatások, a nyugdíjrendszer "államosítása", vagy a "folytatódó viaskodás" a jegybank vezetőjével.

Az Eurasia szerint mindez része a gazdaságpolitikai döntéshozói fennhatóság centralizációs folyamatának, amelynek "piaci szempontból negatív a felhangja". A ház szerint a nyugdíjpénztári intézkedéseket az EU vagy a magyar alkotmánybíróság késleltetheti, vagy részeiben módosíthatja, de ez bizonytalan.

A BNP Paribas bankcsoport befektetési elemzői által szintén csütörtökön kiadott helyzetértékelés szerint korábban alkotmányossági alapon "könnyedén megtámadhatók lettek volna" a magánnyugdíj-pénztári intézkedések, az Alkotmánybíróság adó- és költségvetési illetékességének közelmúltbeli megnyirbálása azonban arra vall, hogy most már nem megtámadhatók. Ezért a ház szerint a kormány valószínűleg még "túl is teljesíti" azt a célját, hogy a magánnyugdíj-pénztári tagok 90 százaléka visszatérjen az állami rendszerbe.

Miután a magánnyugdíj-pénztári vagyonnak több mint a fele kormánykötvényben fekszik, a lépés az államadósság-ráta közvetlen csökkentését jelenti majd; a BNP Paribas elemzőinek számításai szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért adósság 73-74 százalékra mérséklődhet.

"Nyilvánvaló hátulütője" ennek azonban az, hogy hacsak a kormány nem emeli a nyugdíjkorhatárt, vagy nem sikerül növelnie a foglakoztatást, az időskori kiadásokkal kapcsolatos hosszú távú, fedezetlen állami kötelezettségek meredeken növekedni fognak - jósolták a BNP Paribas szakértői.

Tekintettel a rossz demográfiai folyamatokra, valamint "a kiszámíthatatlan adópolitika által is előidézett" gyenge beruházási kilátásokra, egy negatív forgatókönyv megvalósulásának kockázata "elsöprően nagy" - áll a ház csütörtöki elemzésében.

A BNP Paribas szerint a nyugdíjrendszer változtatásaiból eredő rövid távú előnyök, köztük az államadósság és az államháztartási hiány csökkenése "illuzórikusnak" fognak bizonyulni, ha a magyar gazdaság továbbra is gyenge marad. A folytatódó gazdasági gyengeség valószínűsíthető, tekintettel "a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikai váltások" miatt kilengésekre hajlamos piacokra, és az ugyanezen okból gyenge beruházásokra - áll a BNP Paribas csütörtöki elemzésében.

A ház szerint a nyugdíjrendszerben javasolt változtatások növelik a magyar hitelminősítői osztályzatok rontásának kockázatát is, mivel Magyarország strukturális költségvetési helyzete nem fog javulni, sőt közép- és hosszú távon romolhat is.

Hasonló véleményének adott hangot nemrégiben a világ legnagyobb hitelminősítője, a Standard & Poor''s. A cég e hónap első hetében változatlan szinten és kilátással megerősítette ugyan a magyar adósbesorolásokat, ehhez fűzött akkori londoni elemzésében azonban közölte: megítélése szerint a kormány által a hiánycélok teljesítése és az egységes személyi jövedelemadó költségeinek kompenzálása végett a bankokra, valamint a távközlési, az energiaipari és a kiskereskedelmi szektorokra kirótt, "jórészt ad hoc, átmeneti" illetékek "nem sokat segítenek" a strukturális jellegű hiány kezelésében.

A magánnyugdíj-pénztári átutalások felfüggesztéséről a Standard & Poor''s úgy vélekedett, hogy jóllehet ez alkalmas a kormányzati szféra deficitjének mérséklésére, ám alááshatja a közfinanszírozás hosszú távú fenntarthatóságát, különösen akkor, ha az intézkedés állandósul. A hitelminősítő közölte, hogy "a magyar közfinanszírozás minőségét illetően visszalépésnek" tekinti a magánnyugdíj-átutalásokkal kapcsolatos intézkedéseket.

A londoni elemzői közösség várakozása szerint Magyarország közeljövőbeni leminősítésére egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody''s Investors Service részéről látszik a legnagyobb esély. A Moody''s július végén közölte, hogy leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Magyarország adósbesorolását, arra a véleményére hivatkozva, hogy az IMF és az EU küldöttségeivel folytatott tárgyalások megállapodás nélküli félbeszakadása miatt megnövekedtek a magyar költségvetési és gazdasági kilátásokat övező bizonytalanságok.

A Moody''s addig is negatív kilátást tartott érvényben a magyar államadósi besorolásra, a július végén bejelentett leminősítési felülvizsgálat azonban a negatív kilátásánál jóval erőteljesebb jelzés arra, hogy a cég belátható időn belül ronthatja a magyar adósosztályzatot. A ház annak idején közölte, hogy november végéig elvégzi a felülvizsgálatot.

 

MTI Eco-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.