BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az egekben az olajár, csak az aggodalom segíthet

Az olaj ára megszilárdult hétfőn, és két évi csúcs közelében van, miután a kínai kereslet növekedése miatti bizonytalanság, amely a karácsonyi kamatemelés után érzékelhető, ellensúlyozta az amerikai időjárás miatt emelkedő keresletet.

Az amerikai nyersolaj ára februári szállításra három centtel mérséklődött barrelenként 91,48 dollárra hétfőn reggel, miután 25 havi csúcsot, 91,63 dollárt ért el az előző munkanapon. Az ICE Brent minőségű olaj ára viszont 44 centtel 94,21 dollárra emelkedett.

"Kína kamatemelése némi hatással van az olajpiacokra, mert a befektetők aggódnak amiatt, hogy a monetáris politika szigorítása milyen hatással lesz a kereslet növekedésére" - közölte Serene Lim, az ANZ olajelemzője a Reutersnek nyilatkozva.

Kuwait olajminisztere szerint a globális gazdaság ellen tudna állni a barrelenkénti 100 dolláros olajárnak, más exportőrök pedig jelezték, hogy az OPEC 2011-ig nem dönt a kitermelés növeléséről, mert a készletek megfelelőek. Mint arról korábban beszámoltunk, szakértők tudni vélik, hogy egyes OPEC-tagok szívesen látnának 100 dolláros olajárat is, bár hivatalosan a 70-80 dolláros sávot tartják megfelelőnek.

Az MTI által megkérdezett szakértők úgy látják: egy év múlva 380-410 forintig emelkedhet a benzin ára. Jövőre a szakértők szerint az ideihez hasonlóan, folyamatosan araszolnak majd felfelé, 2-4-6 forintos lépésekkel az árak. Természetesen lesznek olyan hetek is, amikor árcsökkentést jelent be a Mol Nyrt., ám mivel nem vonhatja ki magát a nemzetközi folyamatok alól, tartania kell a lépést az emelkedéssel.

Tarjányi Dániel, a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank Magyarországi Fióktelepe vezető kereskedője kifejtette: jövőre tovább emelkedik a nyersolaj ára, bár szerinte a Brent-típus hordónkénti ára még nem éri el a 100 dollárt. Hozzátette, év végére 85-95 dolláros árat vár, mivel az OPEC országok mérsékelt árpolitikája nem engedi 100 dollárig emelkedni az árakat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.