BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre sem lesz olcsóbb az üzemanyag, 100 dollár fölé kúszhat az olajár

A nyersolajkészletek csökkenése egy „második fokozatot” eredményez majd a piac talpra állásában, ez pedig azzal járhat, hogy 2011 második felére ismét száz dollár fölé emelkedik a hordónkénti árfolyam – áll a Goldman Sachs legfrissebb elemzésében, amelyet a Bloomberg hírügynökség idézett.

A legnagyobb olajexportőröket tömörítő OPEC a Goldman szerint növeli majd az eladásokat, csökkentve ezzel a készletek mennyiségét, amely túl magasra kúszott fel az elhúzódó recesszió miatt. A 12 tagországot tömörítő, a világ olajtermelésének 40 százalékát ellenőrző szervezet a hét végén jelentette be, hogy nem módosít a kitermelési kvótán, és tartja magát ahhoz a szinthez, amelyről még 2008 decemberében állapodtak meg a tagok. A Goldman elemzői szerint pedig a növekvő kereslet a következő hónapokban is fennmarad: arra számítanak, hogy a globális kereslet erős lesz, és ez akár kétmillió hordós többletet is okozhat a napi kitermelésben.

A nyersolaj kurzusa egy százalékkal emelkedett az idén: a növekedést pedig az a spekuláció hajtotta, hogy a recesszió elmúltával a kereslet visszatér. A várakozásokat alátámasztja a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb jelentése is: ez szintén a globális kereslet emelkedésével számol, főként Észak-Amerikának és Kínának köszönhetően.

A Bloomberg számításai szerint az OPEC-tagállamok (Irak nélkül) napi átlagban 26,7 millió hordó olajat termeltek ki, ez közel kétmillióval több a megcélzott mennyiségnél. A WTI nyersolaj hordónkénti ára tegnap 88 dollár környékén mozgott New Yorkban, ám a múlt hét elején meghaladta a kilencvenet is, erre 2008 októbere óta nem volt példa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.