BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kitart a frankadósság

Két év alatt negyedével emelkedett az alpesi deviza átlagárfolyama

Nagyon nehezen olvad a hazai lakossági ügyfelek kezén lévő svájcifrankhitel-állomány: a szeptemberig tartó egy év alatt csak a fogyasztási kölcsönöknél – gépjármű- és személyi hiteleknél – sikerült érdemi csökkenést elérni, a szabad felhasználású, illetve lakáscélú hitelek állománya 5-6 százalékkal még növekedett is – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Ez utóbbiak nagy (több mint 90 százalékos) súlyára tekintettel az összkép is eléggé aggasztó: a lakosság kezén lévő, 4539 milliárd forintnyi frankhitel kereken három százalékkal emelkedett az elmúlt egy év alatt. Igaz, a frankkölcsönök teljes portfólión belüli súlya, ha lassan is, de folyamatosan mérséklődik: a bő egy évvel ezelőtti, 60 százalék feletti súlyhoz képest szeptember végén 54,3 százalékos volt a lakossági hiteleken belül képviselt arány.

A magát makacsul tartó frankhitelállományért egyértelműen a forint kedvezőtlen árfolyammozgása okolható. Az MNB adatai szerint ugyanis az első három negyedévben mindössze 65 milliárd forintnak megfelelő frankhitelt helyeztek ki a hazai pénzügyi szolgáltatók, amelyből 57 milliárdot képviseltek a jelzálogalapú kölcsönök. Nyár óta ugyanakkor – részben a szigorodó jogszabályi környezet miatt – mind a fogyasztási, mind a lakáshiteleknél a nullához konvergál a frankalapú kihelyezés, vagyis az állománynak – a törlesztések miatt – fokozatosan mérséklődnie kellene.

A devizapiaci fejlemények viszont egyáltalán nem kedveznek a helyzet konszolidálódásának. Bár októberben jelentősen – a szeptemberi 215-ről 203 forintra – csökkent az alpesi deviza átlagárfolyama, novemberben ismét 205 forint feletti átlagos kurzus alakult ki, ez, ha az elmúlt napok hatásai tartósak maradnak, decemberben tovább növekedhet.
A hosszabb távra visszatekintő árfolyam-alakulás alapján még rosszabb a kép: a 2007-es 153 és a 2008-as 159 forintos átlagárfolyammal szemben tavaly a frankhitelben ülő adósoknak már 185 forint feletti átlagárral kellett számolniuk, az idén pedig még a kétszáz forint fölötti átlag sem tűnik elképzelhetetlennek.

Az adósok és a hitelezők szempontjából különösen aggasztó, hogy a frank nemcsak a forinttal, hanem az euróval szemben is erősödik, ráadásul elemzők szerint ez a dominancia nem is átmeneti jellegű. Az alpesi fizetőeszköz ugyanis az ír válság várható tovagyűrűzése miatt ismét menekülő devizává válhat, ez hatással lehet a forinttal szembeni pozícióira is.




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.