BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

WSJ: „Magyarország nem élvezi a hosszabb távú bizalmat”

A The Wall Street Journal arról ír, hogy a magyar kötvényhozamok jelentősen emelkedtek a csütörtöki aukción.

Olaszország 40 bázisponttal magasabb hozamot fizetett a 10 éves államkötvények után az egy hónappal ezelőtti kibocsátásnál, míg Magyarországon is jelentősen emelkedtek a hozamok. A The Wall Street Journal azt írja, hogy a tegnapi másodlagos piacon kialakult hozamoknál is magasabb volt a csütörtöki aukción kialakult hozam.

„Magyarország nem élvez hosszabb távú bizalmat jelenleg”, mondta egy Budapesti kereskedő a WSJ-nek. A hosszú távú kötvényekre kisebb kereslet volt – emelte ki az elemző.

A bizonytalanság meghatározó – nyilatkozta név nélkül a kerekedő –, elsősorban a svájci frank erősödése miatt. Az alpesi deviza 1,24-ig erősödött az euróval szemben csütörtökön.

Az év égi frankerősödést támogathatta, hogy alacsonyabb likviditás van a piacon, így a kisebb volumen nyomán nagyobb árfolyammozgás jelentkezhet. Egyes elemzők szerint a svájci frank erősödésre van ítélve, amíg az eurózóna adósságválságára nem születik megoldás.

A The Wall Street Journal megemlékezik arról, hogy Magyarország „szakított” a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), és keveset tett a befektetői bizalom helyreállításáért.

Azonban ki kell emelni: az év végén kevesebb piaci szereplő vehet részt az aukción, a hozam jelentősen megugrott, de az aukció sikeres volt.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtökön államkötvényeket bocsátott ki 3, 5 és 10 éves lejáratra. A 45 milliárd forintnyi tervezett eladási mennyiségre a befektetők több mint 100 milliárd forintnyi ajánlattal jelentkeztek, de az adósságkezelő nem emelte meg az eredetileg tervezett kibocsátási mennyiséget. A hozamok 22 és 26 bázispont közötti emelkedést mutattak az előző kibocsátáséhoz képest.

A hosszú, tíz éves kötvényekből 10 milliárd forintnyit adott el az adósságkezelő, valamivel több, mint kétszeres lefedettség mellett. A hozamok 7,97 és 8,08 százalék között szóródtak, az átlaghozam is 8 százalék felett alakult: két bázisponttal. A hozam 25 bázisponttal emelkedett az előző kibocsátáséhoz képest.

A hosszú, tíz éves kötvényekből 10 milliárd forintnyit adott el az adósságkezelő, valamivel több, mint kétszeres lefedettség mellett. A hozamok 7,97 és 8,08 százalék között szóródtak, az átlaghozam is 8 százalék felett alakult: két bázisponttal. A hozam 25 bázisponttal emelkedett az előző kibocsátáséhoz képest. -->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.