BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A FED szerint jól áll a gazdaság - az indexek mást mutatnak

A piaci trendekkel ellentétes jegyzőkönyvet hoztak nyilvánosságra a legutóbbi FED - az Egyesült Államok jegybankjának - üléséről. A döntéshozók szerint a gazdaság javuló pályán fut, ám a vezető indexek több hónapos negatív rekordot döntögetnek. Európában ma várható a portugál kötvényaukció: 20 milliárd eurót bocsátanak ki. Cashline elemzés.

Kedd este nyilvánosságra hozták a legutóbbi FED-ülés jegyzőkönyvét (FED-minutes), amiből ismét hűen tükröződik az amerikai jegybank egyesek szerint már-már dilettáns hozzáállása. A dokumentum szerint a gazdaság ugyan javuló pályán van, ám annyira nem stabil a kilábalás, hogy indokolna bármifajta módosítást a novemberben megszavazott
kötvényvásárlási programon.

Itt akkor most valakinek nincs igaza – állítja a Cashline elemzője, hiszen a vezető indexek 4 és fél havi brutális csörtetésen vannak túl, az egyes szegmensek képviselői messze történelmi csúcson, miközben a FED szerint nem túl erős a növekedés. Valaki téved: vagy a piac, vagy a döntéshozók.

Mindenesetre a FED-jegyzőkönyvre már nem mentek tovább a részvények, pedig a piacnak legédesebb dolgokat fogalmazták meg. Ez talán óva intő jel rövid távon, bár hosszú idő óta először megjelenő nyersanyag szektort érintő leminősítések is ronthattak a hangulaton. A decemberi autóértékesítések 2 százalékkal lettek jobbak a vártnál, ami érdemben már nem befolyásolta a kereskedést.

Szerdán teszi viszont közzé a magánszektor munkaerőpiac adatát, ahol a konszenzus 100 ezerrel több foglalkoztatottat vár, az előző havi 93 ezres bővülés után. Ez részben a szerény belső gazdasági növekedéssel, részben szezonális (karácsonyi) hatásokkal magyarázható, de még így eltörpül a válság óta megszűnt 8 millió munkahely árnyékában.

Az olaj, réz és arany jelentős tegnap esti és ma reggeli esése az ázsiai piacon is felébresztette a profit realizálókat, aminek következtében főleg a bányászati vagy nyersanyag-kapcsolt szektor képviselői húzták le az indexeket az előző napok töretlen emelkedése után. Az áruszállítási aktivitást jelző Baltic Dry index közel féléves süllyedt, ami azt jelezheti, hogy a történelmi csúcson lévő árupiaci termékek nem biztos, hogy rekord keresletet generálnak.

Portugália a mai napon tartja államkötvény aukcióját, ahol 20 milliárd euró értékben, hat hónapos diszkontkincstárjegyeket kívánnak értékesíteni, amely reprezentálhatja a befektetők Portugáliához való hozzáállását 2011 első negyedévében. Továbbra is komoly kérdés, hogy a portugál kormánynak igénybe kell-e vennie az európai stabilitási alapot államháztartásának refinanszírozása és a bankok feltőkésítése érdekében.

A kormány adóemeléssel és a bérek lefaragásával próbálja meggyőzni a piaci szereplőket a költségvetési deficit  faraghatóságáról. Mindeközben emelkedtek a görög államkötvények hozamai az újra előtérbe kerülő magas államadóssággal kapcsolatos aggodalmak miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.