BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

BHKE: Ne fizessen bankadót a lakáshiteleseket segítő cég

A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete (BHKE) kimutatást készített a háztartásoknál lévő hitelállományról. Eszerint jelenleg mintegy 7 ezer milliárd forint a lakosság által felvett hitel, melyből 5 ezer milliárd jelzálogfedezettel rendelkezik és ebből 3,5 ezer milliárd a lakáshitel.

Ezt figyelembe véve az egyesület hangsúlyozza, hogy kizárólagosan a lakáshitelekre vonatkozó megoldás teljes mértékben elfogadhatatlan. A BHKE szerint nem jelent megoldást, ha csak szociális problémákra hivatkozó intézkedés (segítség, megmentés) történik, hiszen az tovább növeli a társadalmi ellentéteket és abszolút ellentétes az üzleti megfontolásokkal.

Az egyesület javaslatának lényege, hogy a jelenlegi kamatszerűen felszámolt költségeket drasztikus csökkentsék, vagyis ezek mértékét maximálják.

Ehhez kapcsolódik, hogy a bankadó alól mentesüljön, aki segíti az ügyfelét, mivel ezen javaslat csak akkor végrehajtható, amennyiben nem  nehezedik dupla teher a pénzügyi szektorra.  Javaslatuk szerint a kétféle nyereség közül az árfolyamból eredő nyereség maradhatna a pénzintézetnél, azonban a devizalapú hiteleknél felszámított díjak nem haladhatják meg a pénzintézet forrásköltségét, illetve maximálják az alkalmazható kamatmarzsot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.