BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcsformában a forint – Mi történt?

A forint jelentős erősödésben áll a svájci frankkal szemben, újra a lélektani 220 forintos szint alatt jegyzik az alpesi devizát. A régiós fizetőeszközök erősödtek az euróval szemben, miközben a nemzetközi hangulat javult, és a frank gyengül.

A forint kedd délelőtt erősödött az euróval és a frankkal szemben is a bankközi devizapiacon. A régiós devizák általánosságban jól teljesítettek az euró ellenében, és a svájci frank menetelése megállt. E két tényező hatására a frankot 220 forint alatt jegyzik, egészen 219-ig kapaszkodott a hazai deviza.

Az euróért reggel 278 forintot kértek, majd fél 9 előtt 277 alá erősödött a forint, majd 276,13-ig menetelt. Később 276,77-es szint körül stabilizálódott az árfolyam.

A froint 0,42 százalékot erősödött az euróval szemben napon belül, a cseh korona 0,62 százalékos menetelésben áll. A román lej némileg lemaradva 0,147 százalékot javított, míg a lengyel zloty kurzusa alig változott a közös európai devizával szemben

A forint nagyobb erősödésben van a svájci frankkal szemben: 222,72-es záróról 220 alá erősödött reggel, majd 11 óra előtt 219 forint alatt is jegyezték az alpesi devizát. A frankot 218,8 forintos árfolyamon jegyzik a piacon. A forint több mint 1,7 százalékot erősödött a frankkal szemben napon belül.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Az eurót hajnalban még 1,25-ös szint alatt jegyezték a frankkal szemben, majd folyamatos emelkedéssel 1,2644-re változott a kurzus. Az árfolyam mozgása a frank erősödésének megállásával magyarázható: az alpesi deviza az euróval, a dollárral és a fonttal szemben is gyengült délelőtt.

A forint és a zloty harmadik napja erősödik az euróval szemben a legfrissebb feldolgozóipari jelentések után, melyek gyorsabb kilábalást prognosztizálnak, így növekedett a kereslet a kockázatosabb eszközök iránt – írja a Bloomberg.

A tegnapi kedvező adatok: az euróövezeti feldolgozóipari menedzserindex és az Egyesült Államok feldolgozóipari indexe is segítheti kockázatvállalás növekedését.

„A piac a javuló növekedési kilátásokra összpontosít” – mondta Ötvös Mihály, az Intesa Sanpaolo budapesti elemzője. „Az indexek a feldolgozóipar javulását mutatják, így a kockázatos eszközök jól teljesítenek” – teszi hozzá.

A lengyel jegybank elkezdheti emelni az irányadó rátát januárban – mondta Adam Glapinski, a monetáris tanács tagja. „A kamatemelési várakozás támogathatja a zloty erősödését – kommentálta az eseményeket Gealle Blanchard, a Societe Generale SA londoni elemzője.

A nemzetközi hangulat jelentősen javult az új esztendőben, a likviditás visszatért a piacokra. Az FTSE100 2,29 százalékos erősödésben áll napon belül, a Stoxx Euope 600 1,05 százalékos menetelésben. A CAC40 0,67 százalékot erősödött, a DAX minimális, 0,2 százalékos pluszban áll.

Az eurózóna adósságválsága azonban nem oldódott meg, hangulatromlás bármikor bekövetkezhet, akár 1-1 periferiális állam kevésbé sikeres kötvényaukciója miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.