BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcsra pörgött az euró

Az amerikai dollár szerdán kéthavi mélypontra csúszott vissza a legfontosabb valutákat tartalmazó kosárral szemben, miközben az euróban megvalósított fedezeti vásárlások még erősebben lökték a lejtőn a zöldhasút.

A dollár értékét a fontos devizákhoz mérő DXY index 78,498-ra esett, ami két hónapja nem látott mélypont. Az amerikai dollárra hatással volt a szóbeszéd, miszerint ázsiai központi bankok eurót és ausztráliai dollárt vásárolnak, és japán exportőrök eladásai is nyomást gyakoroltak a kurzusra. Az euró továbbra is támogatást kap a keddi erősödés után, mivel keresletet vonzott a közel-keleti piac részéről, emellett az optimizmust növeli a német ZEW befektetői hangulat index.

Az euró 0,7 százalékkal 1,3485 dollárra erősödött, ami egyhavi csúcsnak felel meg. A Reuters szerint az euró annak ellenére erősödött, hogy a magasabb hozamot nyújtó euróövezeti kötvények jegyzése csökkent kedden, miután a holland pénzügyminiszter kijelentette: az eurózóna elvetette a mentőalap bővítésére tett javaslatot.

Ugyanakkor az UBS szingapúri elemzője a Reutersnek elmondta: ha a periferiális államok adósságválsága folytatódik és emiatt növekednek az euróövezet kötvényhozamai, az euró ismét nyomás alá kerülhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.